Kiemelt Hírek 2020. március 29.

Levélben kértek segítséget Orbántól az egészségügyisek, de se érdemi válasz, se elég maszk nem érkezett

bubba Kiemelt Hírek 2020. március 29.
Van olyan intézmény, ahol két darab egyszer használatos maszk jutott mindenkinek, és melléjük egy vasaló, hogy azokat fertőtlenítsék. Esti hírösszefoglaló.

Megszólalt a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara alelnöke: több mint egy hete kértek segítséget levélben Orbán Viktortól, a miniszterelnök érdemben nem is válaszolt

Rettegek attól, hogy milyen veszteségeink lesznek.

Nem valami biztató az az interjú, amelyet Babonits Tamásné, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) általános alelnöke adott. Babonits beszámolt arról,  hogy a kamara több mint egy héttel ezelőtt Orbán Viktorhoz címzett levelére még mindig nem érkezett válasz. Az alelnök egyebek mellett jelezte, hogy továbbra is gondok vannak a védőfelszerelések mennyiségével, beszélt az operatív törzs által bejelentett ingyenes utazási lehetőségről, a felmondásokról, valamint reagált a miniszterelnök azon kijelentésére is, miszerint Magyarországon 105 ezer 65 év alatti szakdolgozó mozgósítható a fertőzöttek ellátására. A beszélgetés legfontosabb részleteit ebben a cikkben ismertetik. 

Egy Csongrád megyei idősotthon ápoltja megsérült, így derült ki, hogy több lakó koronavírusos

Több koronavírusteszt zárult pozitív eredménnyel egy szentesi kórházban, az érintettek mindannyian a környékbeli Nagymágocsi Kastélyotthon idős lakói. A megbetegedésekre egy fejsérülés révén derült fény. Részletek itt.

Müller Cecília elárulta, hány magyarországi koronavírusos beteg szorul lélegeztetőgépre

Az operatív törzs vasárnapi sajtótájékoztatóján Lakatos Tibor rendőrezredes és Dr. Müller Cecília országos tiszti főorvos informáltak a magyarországi fertőzöttekről és arról, hogy állunk a mintavételezéssel. Ismertették a kórházparancsnokok döntési jogkörét, nyilatkoztak a fiatal fertőzöttekről, és beszámoltak a Kínából érkezett maszkok minőségéről. Részletek. 

A kormány minden fronton támadni fog, hogy tájékoztassanak a kijárási korlátozásról

Orbán Viktor pénteken jelentette be, hogy szombattól kijárási korlátozások lépnek életbe az ország egész területén. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára vasárnap jelezte, hogy a kormány nem elégszik meg a plakátkampányokkal, ami a rendeletről való tájékoztatást illeti. Minderről bővebben ebben a cikkben olvashatsz.

Jövő héttől elvileg magánlaborban szűrik a budapesti egészségügyi dolgozókat

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Ezt Karácsony Gergely közölte a Facebook-oldalán. A főpolgármester bejegyzését erre a linkre kattintva nézheted meg.

Jön az első online tüntetés: a felhatalmazási törvény ellen demonstrálnak vasárnap este

A hatalom a járványt kihasználva olyan törvényt kíván elfogadtatni, amely kiiktatja közéletünkből a jogállam utolsó, még megmaradt intézményeit

– olvasható a Szabad aHang felületén megjelent petícióban, amelyet már 100 ezren írtak alá, és amit többek között Vörös Imre volt alkotmánybíró, Lövétei István alkotmányjogász, Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter, illetve Kaltenbach Jenő és Majtényi László volt ombudsmanok fogalmaztak meg. A kormány által javasolt felhatalmazási törvény ellen vasárnap este 8-kor tiltakoznak az interneten több ismert személy részvételével. Az eseményről itt olvashatsz bővebben.

Egy vasúti vágányon holtan találtak rá a hesseni pénzügyminiszterre

 

Koronavírus Spanyolországban: közel 80 ezren fertőződtek meg, és egyetlen nap alatt több mint 800 ember halt meg

78 ezerre emelkedett a fertőzöttek száma Spanyolországban, ugyanakkor úgy tűnik, lassul a járvány terjedése. A helyi kormány azonban további szigorító intézkedéseket jelentett be. A spanyolországi állapotokról ebből a cikkből tájékozódhatsz.

Megvan az olimpia új időpontja?

Fotó: Carl Court/Getty Images)

A New York Times és az NHK japán állami műsorszolgáltató egyaránt tudni véli a pandémia miatt elhalasztott olimpia új időpontját. A hivatalos források egyelőre ezt még nem erősítették meg, de az értesülések szerint napokon belül megtörténhet az új dátum bejelentése. Mikor rendezhetik meg az olimpiát, és mi alapján dől el az időpont? Innen kiderül.

Mit tehetnek a bűnözők a koronavírus ellen?

Mit tudnak hozzátenni a bűnözők és a feketegazdaság hálózatai a koronavírus-járvány kezeléséhez és visszaszorításához? Hogyan alkalmazkodnak a dealerek és különböző társadalmi státuszban lévő fogyasztók, függők a kijárási szigorításokhoz? A kínai kábítószerkereskedelmi vonalak blokkolásának milyen következményei lehetnek a Budapest utcáira nézve? Ezekre az izgalmas kérdésekre ad választ a 24.hu itt elérhető podcastja.

 

Keresés az oldalon