Lerch István harca újabb fejezetet vesz

Elhagyhatja a kórházat, de még nem térhet haza.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-12-04 10:57

Forrás: Fortepan-Adományozó/Donor: Urbán Tamás

Még messze nincs olyan szinten, hogy itthon biztonságban legyen, de ahhoz képest, hogy az orvosok lemondtak róla az első fél évben, rengeteget javult az állapota – mesélte a Blikknek Lerch párja, Enikő. Az Erkel Ferenc-díjas zeneszerző ugyanis a kórházból egy jól felszerelt otthonba kerül.

Az interjúban Enikő kifejti, hogy milyen óvatosan lehet csak tervezni, hiszen először abban reménykedett, hogy párja már nyárra otthon lehet. „Most éppen a tavasz az új cél.”

Az emberek azt hiszik, akit a hozzátartozói otthonba visznek, attól meg akarnak szabadulni, pedig sokszor nincs más választás. István hét hónapig volt életveszélyben, több kórházban megfordult, mindegyikben összeszedett fertőzéseket.

Lerch Istvánt az ország egyik legjobb rehabilitációs intézetében négy hónapig kezelték tüdőgyulladással.

Egy hónap után merték kimondani, hogy biztosan életben marad.

Enikő Hozzáteszi, hogy hivatalosan három hónapig, egyedi esetben fél évig lehet kórházi rehabilitáción egy beteg. Sikerült elintézni, hogy ő 15 hónapot gyógyulhasson, de hosszabbítani sajnos nem lehetett – emelte ki. Így választani kellett az elfekvő vagy egy jól felszerelt otthon között.

Olyan helyen akartam tudni, ahol biztonságban gyógyulhat tovább – mesélte Enikő, aki István nővérével több tucat intézményt járt végig. Türelemmel várunk, örülünk minden apró fejlődésnek, minden felszedett kilónak, minden centiméternek, amivel magasabbra emeli a lábát vagy a karját – tette hozzá.

Az orvos arra kért, köszönjek el tőle, mert a gyógyulási esélyei nagyon gyengék. István onnan jött vissza, ahonnan kevesen. Küzd, élni akar és gyógyul, de még senki sem tudja megmondani, meddig juthat el – vallotta be Enikő, aki mindennap látogatja a párját.

A cikk felidézi, hogy a zeneszerző két éve kapott stroke-ot, majd az életmentő műtét után ismét agyvérzése volt. Mint írják a rehabilitáció során a betegeknek ilyen esetben gyakran szinte mindent újra kell tanulniuk, mint a járás és a beszéd.

Mai nap hírei

A világ végéről lőtték a csehek második gólját

eurosport.hu9 órája

Az egészségével játszik rengeteg magyar: az orvosok szerint már nem éri meg halogatni

penzcentrum.hu9 órája

Németország is elhagyhatja a közterületi maszkviselést

privatbankar.hu14 órája

Új vírus támad? – Már Angliában a majomhimlő

napidoktor.hu14 órája

Mindent visz nyáron a "hálóing" ruha, a férfiak kedvence lesz

femcafe.hu16 órája

Hárommilliárd dolláros buszos cég indult újra Magyarországon

forbes.hu16 órája

„El akarják mozdítani Orbánt”

demokrata.hu17 órája

Eszelős interjút adott Orbán Viktor egy portugál lapnak - úgy tudja, őt Nyugaton ördögnek tartják

nyugatifeny.hu18 órája