Lemondott Fürjes Balázs államtitkár

Startlap - Startlap
Más területen, a civil életben folytatja a munkát - jelentette be a Facebook-oldalán. A Nemzeti Olimpiai Bizottság tagja is lehet.

Lemondott államtitkári, miniszterhelyettesi megbízatásáról Fürjes Balázs, miután felkérést kapott a Magyar Olimpiai Bizottságtól arra, hogy pályázza meg a NOB-tagságot – olvasható a hétfő délutáni bejelentésében. 

“Irány újra a civil élet, rugalmas munkát fogok vállalni a magánszektorban, hogy kellő erővel tudjak koncentrálni a nemzetközi sportdiplomáciai feladatokra is. A döntésemnek természetesen van kockázata, hiszen a pályázatom sikere egyáltalán nem garantált – ám vannak az életben vissza nem térő lehetőségek, feladatok és szolgálatok, amikért érdemes akár nagy kockázatot is vállalni” – fogalmazott Fürjes Balázs.

A bejelentés alatt Fürjes megosztotta a Magyar Olimpiai Bizottság oldalán megjelent tájékoztatást, miszerint “az elnökség, Gyulay Zsolt elnök és a magyar NOB-tagok, Schmitt Pál és Gyurta Dániel javaslatára, egyhangú döntést hozott: a MOB felkéri Fürjes Balázst, a Brisbane 2032 nyári olimpiát előkészítő NOB-bizottság tagját, a 2023-as Budapesti Atlétikai Világbajnokság szervező bizottságának társelnökét, hogy nyújtson be pályázatot a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz, állandó taggá választása érdekében.

A pályázatról a NOB saját szabályai szerint hoz majd döntést. Az elbírálás idejére nincs semmilyen kötöttség, a nemzeti olimpiai bizottságoknak és más testületeknek sincs delegálási joga a NOB-ba. Tapasztalati alapon a tagjelölti pályázatok elbírálása akár éveket is igénybe vehet.

Fürjes Balázs arról tájékoztatta az elnökséget, hogy miniszterhelyettesi megbízatásáról lemond.

Amint közismert: Schmitt Pál 1983-tól negyven éven át volt tagja a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, tagsága akkor szűnt meg, amikor a legendás sportdiplomata tavaly májusban betöltötte a 80. életévét. Ugyanekkor a NOB tiszteletbeli tagjának választották. Így is maradt magyar tagja a szervezetnek: Gyurta Dániel 2016 óta a NOB sportolói bizottságának tagja, ám nyolcéves megbízatása 2024 nyarán lejár. Így új magyar tag megválasztása nélkül nem lenne magyar tagja a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak” – olvasható a tájékoztatóban.

Címlapkép: Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. november 2-án. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Ez is érdekelhet

képcím

Ferenc pápa: Még élek! - a hét legfontosabb eseményei képekben

képcím

Bejelentette lemondását Palkovics László

képcím

Lemondott a brit miniszterelnök