Kritikus állapotba került az esztergomi bazilika, megkezdőtött a teljes körű felújítás

A tervek szerint 2022-re végeznek a 13 milliárd forintos beruházásal.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2019-03-31 17:16

Fotó: MTI/Kovács Attila

A következő négy év során több mint 13 milliárd forintból teljesen felújítják Magyarország legnagyobb templomát, az esztergomi Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyházat – számolt be az MTI. A bazilika teljes körű, külső-belső felújítására először kerül sor, korábban csak kisebb javításokat végeztek az épületen.

A tervek szerint 2022-re készülnek el a munkálatokkal, amelyek teljes ideje alatt látogatható lesz a templom, csupán a kupola felújításához szükséges belső állvány korlátozza majd körülbelül két és fél hónapig a tér használatát – közölte Németh Tamás, a renoválást vezető építészmérnök. A sürgős javításokat már megkezdték, a teljes felújítást több ütemben valósítják meg.

1,6 milliárd nem volt elég az állagmegóvásra 

Németh Tamás elmondta: a főszékesegyház állagmegóvása 2016-ban vált halaszthatatlanná. Az építész tájékoztatása szerint a kormány által 2016-ban biztosított 1,6 milliárd forint kevés volt az állagmegóvásra, ezért Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek kérésére elkészült a teljes felújítás költségvetési és ütemezési terve. A 11 milliárdos beruházásra 2018 decemberében adta áldását a kormány, és a négy részletben kifizetendő támogatás első két összegét (4,2 milliárd forint) már átutaltak a főegyházmegyének.

Hullik a vakolat

A kupola alá egy évvel ezelőtt hálót vontak, mivel a stukkódíszítésének kisebb-nagyobb részei potyogni kezdtek. Az északi oldalhajót felállványozták, és szakértők bevonásával radar- és nedvességvizsgálatokkal mérték fel a fal és a stukkó állapotát. A falfelület kritikus állapotban van, és “drótdarabokon lógnak vakolatcsomók, amelyek bármikor leeshetnek”- mondja Németh Tamás. A vakolathullásért egyébként részben a beázások, részben pedig a több rétegben felvitt, egymáshoz nem eléggé tapadó vakolatrétegek elválása felelős. 

Két évig tart, mire rendbe hozzák a kupolát

Az építész elmondásai szerint a már folyó munkák keretében megújul az északi oldalhajó, elvégeznek kisebb restaurálási munkákat és elkészül a lift, amellyel akadálymenetesen megközelíthetővé válik a kincstár és a fölötte lévő panorámaterem. Még idén megkezdik az építkezés következő szakaszát, melynek során megújítják a bejáratot és környezetét, valamint a kupola teljes külső-belső helyreállítását is elkezdik az ősszel, amivel két év alatt fognak végezni. Várhatóan a tetők és a több tíz méter magasságban lévő “belső udvarok”, illetve a homlokzat egy részének felújítására is még 2019-ben sor kerül. Az utolsó nagyobb munkaszakaszban belső munkákat végeznek és az altemplomot szigetelik, végül kisebb restaurálások következnek.

Mai nap hírei

Intézményvezetői kinevezéseket adott át Kásler Miklós

demokrata.hu5 órája

Elindulhat a 2022-es választásokon Gődény György

168ora.hu6 órája

Az Egyesült Államok a Xiaomit is feketelistára juttatta

gsmring.hu7 órája

Orbán Viktor elárulta, mikorra várható a korlátozások feloldása

life.hu7 órája

Orbán: 2022 január elsejétől személyi jövedelemadó-mentességet kapnak a 25 év alattiak

444.hu8 órája

„Néha jobban összetartozol azzal, aki már nincs itt, mint azzal, aki itt van” – Interjú Wéber Katával és Mundruczó Kornéllal

wmn.hu10 órája

Ints búcsút a szemüveg bepárásodásának!

szimpatika.hu11 órája

Hugh Grant egy nagyon fura sztorit osztott meg George Clooney-ról

joy.hu11 órája