Közel 90 hektár erdőt vágnak ki Inárcson a napelempark miatt

De egy faanyag kitermelés céljából létesített akácosról van szó, és telepítenek helyette új, nem invazív fajú csemetéket.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2019-02-22 13:58

Fotó: iStock

Az Index egyik olvasója jelezte, hogy újabb napelempark épül Inárcson, ami miatt kivágnak több tíz hektár erdőt. A lap utánajárt a kérdésnek, és kiderült, hogy egészen pontosan 89 hektár erdőről van szó, amely fakitermelés céljából létesült, ráadásul hamarosan amúgy is kivágnák őket, és cserébe új facsemetéket is telepítenek.

Inárcson 2018 márciusában adátk át a település két naperőművét (Inárcsi Naperőmű 1. és Inárcsi Naperőmű 2), ezek mellé tervezik az új beruházást, összesen 156,26 hektáron, amelyből 89 hektár erdő. A település polgármestere, Gál Imre a lap kérdésére elmondta: a Virgin Solar Kft. és az EZRT-Solar Finance Kft. két újabb, egyenként 49,9 MW-os naperőművet készül kiépíteni. Hangsúlyozta: az érintett erdős terület “rendeltetését tekintve ipari faanyag kitermelés célú, nem őshonos akác erdő”, és a “csereerdősítés során 91,57 hektár méretű új, nem invazív fajokból álló erdőt telepít a fejlesztő”.

A rendkívül szűk keresztmetszetet jelentő hálózati csatlakozási lehetőség, a földvédelemmel kapcsolatos jogszabályi előírások, a sokszor bonyolult tulajdonosi viszonyok mellett kiemelt prioritást élvezett, hogy a beruházás védett természeti értékeket ne érintsen. Mindezen szempontok figyelembevételével került sor a beruházási helyszín lehatárolására

– közölte Zsiros Róbert, a fejlesztést végző vállalkozó. Zsiros szerint ráadásul a szakértői vizsgálatok szerint egy olyan erdő kerül kivágásra a napelempark miatt, amit a következő években amúgy is kitermelnének, mert már 15 éves.

 

A település fejlődéséhez elengedhetetlenül szükségesek a beruházások, jelen projekt megvalósulása esetén 82 millió forintnyi iparűzésiadó-növekedéssel számolhatunk az elkövetkezendő két évtizedben. A környezetterhelés, környezetkárosítás szempontjából nem sok ipari tevékenységet tudnék felsorolni, amely kevesebb terhelést okozna

– tette hozzá a polgármester.

Mai nap hírei

Már nem titok, miért hagyta ott Harry és Meghan egykori házát Eugénia hercegnő

joy.hu10 órája

Nyilatkozatot adott ki a Xiaomi az amerikai tiltással kapcsolatban

gsmring.hu11 órája

„Más elengedett kézzel biciklizik – én betét nélkül menstruálok!”

wmn.hu11 órája

10 ruhadarab, ami régen menő volt, ma pedig csak röhögünk rajtuk

unilife.hu12 órája

Mától csak előzetes regisztrációval lehet belépni Ausztriába

szimpatika.hu13 órája

Orbán óriási nyomást helyezett a magyar hatóságra, hogy napokon belül engedélyezze a kínai vakcinát

444.hu17 órája

Intézményvezetői kinevezéseket adott át Kásler Miklós

demokrata.hu17 órája

Elindulhat a 2022-es választásokon Gődény György

168ora.hu18 órája