Kovács Zoltán elmondta, milyen a viszony Orbán és Putyin között

Startlap - Startlap
Újraindulhat az ukrán gabonaexport; orosz gáz: készül a terv a teljes leállításra; Zelenszkij: Kétmillió ukránt deportáltak Oroszországba; meghalt az első orosz női katona az ukrán háborúban; Az ukrán-orosz válság hírei.

Kovács Zoltán elmondta, milyen a viszony Orbán és Putyin között

Az Oroszországra kirótt szankcióknak nincs hatása az ukrajnai háborúra, azok már most is ártanak nekünk, az energiaárak emelkednek – nyilatkozta Kovács Zoltán a Kurier című osztrák napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban. A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár arról is beszélt, milyen a viszony Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin között. Részletek.

Alig küldenek gázt az oroszok, már készül a terv a teljes leállításra is

Készül a gázpiaci válsághoz való alkalmazkodásról szóló uniós stratégia, amelynek munkaanyagáról a Bloomberg tudott meg részleteket. Az anyag szerint jelenleg Oroszországból a 2016-2021-es időszak átlagához képest bő 70 százalékkal kevesebb gáz érkezik, ami a 27 tagállam közül 12-t érint. A lehetséges forgatókönyvekről ebben a cikkben olvashatsz.

Újraindulhat az ukrán gabonaexport

Sikerült megállapodásra jutni az orosz, ukrán, török és ENSZ-tisztségviselők részvételével zajló megbeszéléseken koordinációs központ létrehozásáról, szavatolva ezzel az ukrán gabonaexport fekete-tengeri újraindításához szükséges biztonságos útvonalakat – közölte szerdán a török védelmi miniszter. Részletek.

Zelenszkij: Kétmillió ukránt deportáltak Oroszországba

UKRAINE PRESIDENCY / AFP

Oroszország kétmillió embert vitt el erőszakkal Ukrajnából, ez része a taktikájának – jelentette ki Volodimir Zelenszkij szerdán egy Szöulban megrendezett nemzetközi Ázsia-konferencián, amelyen videokapcsolás útján szólalt fel. Az ukrán elnök szerint az orosz taktika több részből tevődik össze, amit ebben a cikkben fejtenek ki.

Eddig 349 ukrán gyerek halt meg a háborúban

Eddig 349 ukrán gyermek vesztette életét és több mint ezer gyerek sebesült meg az orosz invázió februári kezdete óta – közölte csütörtökön az ukrán főügyészség. A donyecki régióban a legmagasabb az érintett gyermekek aránya, ezt követi Harkiv, Kijev, Csernyihiv, Luhanszk, Mikolajiv, Herszon és Zaporizzsja. (24.hu

Brit hírszerzés: Megakadt az oroszok előrenyomulása

Az elmúlt 72 órában nem sikerült jelentős mennyiségű területet elfoglalnia az oroszoknak a Donbász régióban, annak ellenére, hogy folyamatosak a légi támadások – jelentette csütörtök reggel a brit védelmi minisztérium a Twitteren. (24.hu)

Készül a hetedik EU-s szankciócsomag Oroszország ellen

Az Európai Unió hetedik szankciós csomagját készíti elő Oroszország ellen, de már most világos, hogy az nem fog kiterjedni az orosz gáz importjának korlátozására, mert több EU-tagállam nem tudna ehhez időben alkalmazkodni – mondta szerdán Petr Fiala cseh miniszterelnök. Ha érdekel, milyen további intézkedéseket tartalmazhat a csomag, ide kattints.

Ukrajnába utazott Nagy István miniszter

„Indulás Ukrajnába, mert a világnak szüksége van a gabonára” – ezzel a szöveggel tett közzé egy képet a Facebookon csütörtökre virradóra Nagy István agrárminiszter. Nagy az első magyar miniszter, aki a háború kitörése óta Ukrajnába látogat. (24.hu)

Meghalt az első orosz női katona az ukrán háborúban

Négy és fél hónappal az orosz-ukrán háború kitörése után elesett az első női orosz katona a fronton – közölte a The Moscow Times a v1.ru portálra hivatkzova. A kétgyermekes Anastasia Savitskaya tizedes 35 éves volt. Bővebben.

Szerdán 11 863-an érkeztek Ukrajnából

Illusztráció (Dmytro Smolyenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Az ukrán-magyar határszakaszon 6406 ember lépett be szerdán Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 5457-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) csütörtökön. (24.hu)

Európai Bizottság: alacsonyabb növekedés és nagyobb infláció várható

A koronavírus-járvány, illetve Oroszország Ukrajna elleni háborúja is negatív hatással van az Európai Unió gazdaságára, amely a tavaszi előrejelzéshez képest alacsonyabb növekedési pályán mozog, közölte az Európai Bizottság a csütörtökön közzétett nyári időközi gazdasági előrejelzése, amit ebben a cikkben ismertetnek.

Kizárták Oroszországot az európai Mars-misszióból

 

Az orosz-ukrán háború történései percről percre itt.

Címlapkép: Anadolu Agency via AFP

Ez is érdekelhet

képcím

Hivatalos: Erdogan nyerte a török elnökválasztást

képcím

Orbán Viktor köszönetet mondott az Európai Uniónak

képcím

Putyin: Oroszország jövője az Ukrajnában harcoló katonáktól...