Kiemelt Hírek 2021. október 12.

Koronavírus: küszöbön az első, otthoni kezelésre szolgáló gyógyszer engedélyezése

Startlap Kiemelt Hírek 2021. október 12.
A Merck által kifejlesztett és tesztelt tabletta lenne az első, szájon át bevehető vírusellenes gyógyszer a SARS-CoV-2 vírus okozta megbetegedéssel szemben.

Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A Merck gyógyszeripari óriásvállalat hétfőn bejelentette, hogy sürgősségi engedélyt kért az illetékes amerikai gyógyszerfelügyeleti hatóságtól (FDA) az enyhe és közepes koronavírusos betegségtől szenvedő páciensek kezelésére szolgáló új gyógyszerének bevezetéséhez.

A Merck által kifejlesztett és tesztelt tabletta lenne az első, szájon át bevehető vírusellenes gyógyszer a SARS-CoV-2 vírus okozta megbetegedéssel szemben.

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) engedélye elősegíthetné a koronavírus kórházi kezelésének megkönnyítését, mivel a tablettát otthon is lehet szedni.

A Molnupiravir nevű gyógyszer 50 százalékkal csökkentette a kórházba szállítások és halálozások számát a legalább egy kockázati tényezővel rendelkező, enyhe és közepes koronavírusos betegek körében végzett klinikai tesztelések során – áll az októberben közzétett adatok elemzésében.

Már beindultak a megrendelések

A Ridgeback Biotherapeutics céggel közösen kifejlesztett új gyógyszer közbülső hatékonysági adatai nyomán számos ország, köztük Malajzia, Dél-Korea és Szingapúr már igyekezett minél gyorsabban megrendelést aláírni a Merckkel.

A gyógyszeripari nagyvállalat kezelésenként $700 dolláros áron 1,7 millió gyógykezelésre elegendő tabletta gyártásáról szóló szerződést kötött az amerikai kormányzattal. Tervei szerint a vállalat 10 millió kezelésre elegendő gyógyszert fog gyártani 2021 végéig.

A cég ezenkívül megállapodott a licenc eladásáról számos indiai székhelyű, generikus gyógyszergyártó vállalattal is, amely a tervek szerint több mint 100 alacsony és közepes jövedelmű országnak szállít majd a tablettából.

A Gilead Sciences cég vírusellenes Remdesivir nevű gyógyszerét általában csak a már kórházba szállított betegeknek adják, nem pedig otthoni kezelésre. A Regeneron Pharmaceuticals és az Eli Lilly cégek gyógyszereit eddig csak korlátozottan tudták felhasználni a kezelések során fellépő problémák miatt.

Áttörés jöhet a megelőzésben

Mindeközben Mene Pangalos, az AstraZeneca brit-svéd nagyvállalat gyógyszeripari kutatás-fejlesztéséért felelős ügyvezető alelnöke hétfőn bejelentette, hogy a cég által kifejlesztett antitest-koktél használata “tényleges, valódi előnyt” jelent a koronavírus-fertőzés megelőzésében az utólagos gyógykezeléssel szemben, miután a klinikai vizsgálatok mindkét esetben reménnyel kecsegtetőnek bizonyultak.

“Ha az AstraZeneca antitest-koktéljának használatát jóváhagyják, akkor a gyógykezelésben is használhatják. De az igazi áttörést a megelőzés során jelentheti” – mutatott rá az ügyvezető alelnök.

(MTI)

Keresés az oldalon