Kormányinfó: felújítják a Lánchidat és a Roosevelt teret, drágul az autópálya-matrica

Startlap - Startlap
Szóba jött még többek között Paks, a Nemzeti Alaptanterv, a Honvédkórház, az ingyen tankönyv, a határvédelmi költségek, valamint Orbán Viktor bejelentése, amiben szeptemberre nagy változásokat ígért.

Augusztus utolsó napjára a kormány is visszatért a nyári szünetről, és Gulyás Gergely megtartotta az első kormányinfót, amelyről a hvg.hu élő tudósítában számolt be.

Tarlós István főpolgármester 7 milliárdot kért a Lánchíd felújítására

Az összeget a kormány megszavazta, és azt kérték, másfél évnél ne tartsanak tovább a munkálatok. A híd lábánál fekvő Roosevelt tér (illetve most már Széchenyi István tér) is megújul, és megváltozik a közlekedés is.

Az EU elismeri a magyar határvédelmi költségeket

A 900 milliós határvédelmi költségből 300 millió eurót fogadott el az unió, amelyből most 54 milliót fizetnek ki. A határkerítés építésére nem jár pénz.

Októbertől drágább lesz a 10 napos autópálya-matrica

A 10 napos autópálya-matrica egy hónap múlva az eddigi 2975 forint helyett 3500 forintot kerül majd. Gulyás Gergely szerint ezt a típust leginkább a turisták veszik, de később elismerte, hogy a magyarokat is érinti majd az áremelés.

Az is kiderült, hogy a fuvarozók számára 5,8 százalékkal emelkedik az e-útdíj, valamint a kormány tervezi az  alsóbb rendű utak felújítását.

A középiskolára nem bővítik ki az ingyen tankönyvet

De Gulyás örvendetesnek találja, hogy az első osztálytól a kilencedik évfolyamig tavaly már ingyen kapták a tankönyveket a diákok.

 

 

Orbán Viktor nagy változást ígér szeptemberre

Gulyás a filmcenzúrát emelte ki példaként, és fontosnak tartja a történelmi filmek támogatását, amelyről még csak elvi döntések születtek. De hogy milyen változásokra gondolt még a miniszterelnök, azt Gulyás sem tudja. Megjegyezte: szerinte Andy Vajna marad a helyén.

A kormány szerint senkinek sem szűnt meg a jogviszonya a Honvédkórházban 

A miniszter annyit elismert, hogy több orvosra lenne szükség a sürgősségi ellátásban, amelynek ügyében a megteszik amit lehet, hiszen növelik az orvosok fizetését. A Honvédkórház kapcsán annyit jegyzett meg, hogy az intézmény egyelőre nem kért plusz pénzt a kormánytól a sürgősségi ellátásra.

Minden rendben van a paksi víz hőmérsékletével

Gulyás Gergely azt mondja, hogy szigorú protokoll szerint mérik a víz hőmérsékletét, amelynek mértéke nem érte el azt a szintet, hogy beavatkozásra legyen szükség. Hozzátette: ez a kérdés egyáltalán nem befolyásolja a Paks II. építését.

A kormány megkapta az új Nemzeti Alaptanterv tervezetét

A szakma várakozásaival ellentétben Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter semmilyen részletet nem árult el a készülőben lévő új Nemzeti Alaptantervről a nemzeti tanévnyitón. Annyit mondott csupán, hogy “a legkiválóbb szakemberek” készítették a NAT-ot. A tervezetet egyelőre a kormány honlapja sem hozta le.

A kérdés kapcsán Gulyás hangsúlyozta: ez egyelőre csupán egy vitairat, és még komoly változtatásokra van szükség a történelemre, irodalomra, természettudományokra vonatkozó elképzeléseken.

A NAT abban a formában, ahogy megkapták, biztosan nem lép életbe

– fogalmazott a miniszter a kormányinfón.

Ez is érdekelhet

képcím

EU-csúcs: von der Leyennek jó esélye van az újraválasztásra

képcím

Kvíz: Orbán vagy Magyar mondta?

képcím

Orbán: Brüsszel nyálas, váladékos, csigaszerű, nyálkás közeg