Ha az MVM azt mondja, akkor nem is volt 30 fokos a Duna vize Paksnál

Startlap - Startlap
A cég szerint nem veszélyeztették az élővilágot, mivel a víz hőmérséklete csak 29,88 fokos volt az atomerőműnél.

Hogy pontosan mi zajlott, mi zajlik az MVM-nél, jó kérdés. Valószínűleg kevesen tudják. Mindenesetre az atlatszo.hu és a Magyar Energiaklub hiába kérte az MVM-et, hogy adjanak információt a Duna vizének hőmérsékletéről, a cég semmiféle választ nem adott.

Az atlatszo.hu-nál és a Magyar Energiaklubnál legjobbnak látták, ha saját kezükbe veszik az irányítást, és elmentek, hogy személyesen mérjék meg a víz hőmérsékletét a paksi atomerőmű hűtővizének kifolyójánál. Kiderült, nem véletlenül nem kaptak választ korábban, mivel a Duna vize 30 fok feletti volt, amely egy 2001-es rendelet szerint az élővilág védelme érdekében indokolná az erőmű beavatkozását – írja a hvg.hu. A hőmérő aligha lehetett hibás, mert Pakstól északra már 25-26 fokot mutatott.

Bár az MVM korábban nem osztotta meg a hivatalos mérési adatokat a Magyar Energiaklubbal, a történtek után rögtön jött a reakció. A jelentés szerint egyszer sem fordult elő, hogy 30 fok fölött lett volna a víz hőmérséklete, és aznap, amikor az atlaszto.hu mért, csak 28,42 fokos volt a Duna, míg a legmagasabb hőmérséklet 29,88 fok volt – még augusztus elején.

Apró érdekesség, hogy az MVM szerint az erőműtől északra éppúgy 25 fokos volt a víz, mint az Energiaklub és az atlatszo.hu szerint.

Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője szerint csak trükközéssel lehetett elkerülni, hogy a Duna meleg vize miatt leállítsák az erőművet.

Ez is érdekelhet

képcím

Akár 450 százalékkal emelkedhet a vérhígítók ára

képcím

"Nemcsak téveszme, hanem veszélyes is, akárcsak Orbán maga" -...

képcím

Parragh Lászlónak keményen visszaszólt a Magyar Nemzeti Bank