Kórházi fertőzések: négy éven át titkolták Káslerék a lesújtó adatokat

Startlap - Startlap
A miniszter négy éve azt ígérte, kiemelten kezelik majd az ügyet, ehhez képest még az adatok nyilvánosságra hozásához is pert kellett indítani, és a számok nemhogy javultak volna, hanem látványosan leromlottak. Délelőtti hírösszefoglaló.

Kórházi fertőzések: négy éven át titkolták Káslerék a lesújtó adatokat

A miniszter kinevezését követően nem sokkal a “legakutabb pontnak” nevezte a kórházi fertőzések ügyét, “amiben azonnal lépni kell”. Ehhez képest a 2018-22-es kormányzati ciklusban még az adatokat sem közölték, majd miután a TASZ kiperelte azt a Népegészségügytől, nehezen értelmezhető formában tették őket közzé. A számokból látszik, az esetek aránya megtöbbszöröződött, és a koronavírust is ezrek kapták el a kórházakban. Pedig a sikeres példák alapján lehetne tudni, mivel védhetnék meg a betegeket, és ez még anyagilag is megtérülne. Bővebben.

Ferenc pápa: Orbán azt mondta, hogy az oroszok terve szerint május 9-én vége lesz a háborúnak

A katolikus egyházfő interjúban árulta el, hogy a háború első napján felhívta Vlagyimir Putyint telefonon, és a béke érdekében kész Moszkvába látogatni. Ferenc pápa Orbán Viktor látogatásáról is nyilatkozott. Részletek.

Matekérettségi: ilyen feladatokat kapnak idén a diákok

Középszinten mintegy 69 ezer diák, emelt szinten több mint 5 ezer tanuló vizsgázik kedden matematikából. Az írásbeli vizsgák menetéről és a feladatlapról ebben a cikkben olvashatsz.

Putyin háborút hirdethet és teljes mozgósítást rendelhet el

Dennis Grombkowski/Getty Images

A CNN cikke szerint Vlagyimir Putyin a május 9-i győzelem napjára készül, Oroszország Donyeck és Luhanszk régió annektálását tervezheti, Magyarország és Szlovákia felmentést kaphat az olajembargó alól, középiskolai kollégiumot rakétáztak az oroszok Odesszában, egy magas rangú ukrán politikus azt állítja, Putyin figyelmeztette a háborúra Magyarországot. Az orosz-ukrán háború eseményei percről percre.

GKI: A magyar települések 43 százalékában 160 ezer nettó alatt maradt az átlagfizetés 2020-ban

Jóval alacsonyabb összegre jön ki az országos átlagkereset, ha minden magyar dolgozót beleszámítunk, és nem csak azokat, akikkel a Központi Statisztikai Hivatal számol – hívta fel a figyelmet a GKI Gazdaságkutató. Az ország egy része komoly leszakadásban van. További információkért katt ide.

Mivel fűthetnek a háztartások, ha elzárják az orosz gázt?

A magyar gáztartalékok nagyon alacsonyak, ha pedig nem lesz gáz, akkor jó eséllyel nem lesz áram sem, és nagy valószínűséggel összeomlik a villamosenergia-szolgáltatás – állítja Szemán Róbert épületgépész-mérnök, aki a Víz, Gáz, Fűtéstechnika szaklap főszerkesztője is. Vagyis aki azt gondolta, elég elővenni a villanyradiátort, tévedett, ugyanakkor vannak más lehetőségek is a fűtés megoldására. Ha érdekel a téma, akkor ezt a cikket nézd meg.

Semmelweis Egyetem: a szokásosnál durvább az idei allergiaszezon

Angelika Warmuth/picture alliance via Getty Images

Az átlagosnál többen és súlyosabb allergiás panaszokkal jelentkeznek az idén az egyetem klinikáján, mivel a szezon korán és erősebben jelentkezett. A sokak életét megkeserítő helyzet okairól, és arról, mit tehetnek a betegek a gyógyszeres kezelésen túl, Dr. Kraxner Helga tájékoztatott. Bővebben.

Győrbe telepítenék a Fudan egyetemet? 

Lapértesülések szerint Dézsi Csaba András polgármester különös trükkel igyekezhet fellendíteni a városba tervezett kulturális negyed ügyét, amit a kormány eddig hanyagolt. Részletek.

Tipikus májusi idő érkezik, viharos napokkal

A hét második felében megnövekedik a gomolyfelhőzet, és az országban többfelé várhatók záporok, zivatarok. A következő napok időjárás-előrejelzése itt található.

(Címlapkép: MTI/Kovács Tamás)

Ez is érdekelhet

képcím

Ezrek kísérték végső útjára Alekszej Navalnijt

képcím

Macron: Nem lehet kizárni csapatok küldését Ukrajnába

képcím

Magyar Péter: Lévai Anikónak "méltatlanul alulértékelt a...