Könnygáz és szánkó is repül a Kossuth téren

A tüntetők hangos ordibálással 'jutalmazzák' a rendőrök minden egyes megmozdulását.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-12-12 22:34

Fotó: 24.hu

Szerdán 5 órától vonult végig egyre nagyobb tömeg Budapesten az elfogadott túlóratörvény miatt.

Jelenleg a Kossuth téren tartózkodnak, szellősen, de tele van a tér főként fiatal tüntetőkkel.

Fél 10 körül már a készenlétis rendőrök is sorfalat álltak a parlament lépcsőjén, egyre beljebb szorította őket a tömeg majd ezt megelégelve könnygázt vetettek be.

„Elegünk van” – ordították a téren levők.

Háromnegyed 10 körül a tüntetők is elkezdtek dobálni, többek között az ország karácsonyfája körül elhelyezett szánkók is repültek. Állítólag a közeli Sparban már elfogyott a tojás.

Néhány embernek sikerült a rendőrök mögé kerülni, leültek a parlament kapujához. Egy ideig ezt hagyták, majd jött az újabb adag könnygáz ellenük. Ezután egyesével, kezüket-lábukat megfogva vitték el a bejáratnál ülőket.

„Menjünk be!” – szólt az újabb skandálás.

Fél 11-kor újabb adag könnygázt kaptak az emberek, melytől fuldokoltak, többen vízért kiáltoztak.

A rendőrség eközben higgadt – írják magukról a police.hu-n: „A Budapest V., Kossuth téren az egyre agresszívebben viselkedő tüntetők provokálják a rendőröket, többen tojást, sörösdobozokat dobtak a biztosítási feladatokra kivezényelt rendőrök irányába. A rendőrök parancsnoka a beosztott állomány testi épségének védelme érdekében elrendelte a védőfelszerelés használatát. A rendőrök testpáncélt, védősisakot vettek fel, ennek ellenére négy rendőr megsérült. A fokozódó agresszivitás megtörésére könnygázt alkalmaztak. A rendőrség higgadtságra inti a demonstrálókat.”

Mindeközben az M1 Híradója is készített élő bejelentkezést – bár ők fontosabbnak tartották mindezt a karácsonyi vásárból megtenni, nem említve a Kossuth téri eseményeket.