Könnyen lehet, hogy betiltják a lángost

Startlap - Startlap
Legalábbis abban a formájában, ahogyan szeretjük.

Pár napja írtuk meg, hogy végveszélybe kerülhet egy tervezett uniós szabály miatt a török gyorsétel, a döner, mivel az Európai Parlament (EP) környezetvédelmi bizottsága kezdeményezte, hogy az egészségi kockázatok miatt tiltsák meg a foszfát használatát a dönerhús-gyártásban.

Kiderült, hogy az EU korlátozná a különböző élelmiszerek akrilamid tartalmát is, az ügy már az Európai Parlament előtt hever – írja a Ripost. A rákkeltő anyag elsősorban a magas hőfokon, bő olajban sütött termékekben fordul elő.

Mivel az akrilamid 120 fok feletti sütéskor keletkezik, a 2018 tavaszától alkalmazni kíván  EU-s irányelv szerint például lángos sem kerülhet majd a tányérunkra a jövőben, mivel azt minél forróbb, 180-200 fokos, bő olajban kell hirtelen kisütni.

Ennek oka, hogy így érhetjük el, hogy a tészta kérget kapjon és ne tudjon a belsejébe felszívódni a zsiradék. Ha ennél alacsonyabb, hidegebb olajba tesszük a tésztát, lassabban készül el a lángos és megszívja magát, tocsogni fog –  nyilatkozta a Ripost-nak Tatai Róbert, a TV2 Séfek séfe első szériájának győztese.

Persze a lángos mellett egy sor másik étel is áldozatául eshet az uniós irányelvnek: a rántott hús, a fasírozott,  a rántott gomba és a rántott karfiol, vagy a fánk, a köretek közül pedig a sült krumpli.

 

Forrás: Ripost

Fotó: MTI/Kallos Bea

Ez is érdekelhet

képcím

A Spar bepanaszolta a magyar kormányt Brüsszelnél

képcím

Teljes mértékben megvonhatják Magyarországtól az uniós...

képcím

Megérkezett az Európai Bizottságtól a pedagógusok béremelését...