Komoly következményekkel járhat a koronavírus: megszólaltak gyógyult betegek 

Startlap - Startlap
Több negatív teszt után, az új koronavírusból hivatalosan kigyógyult emberek durva tüneteket mutatnak. Hírösszefoglaló.

Komoly következményekkel járhat a koronavírus: megszólaltak gyógyult betegek 

A Guardian podcastjában az új koronavírusból hivatalosan is felgyógyult, több negatív PCR-teszttel rendelkező beteg mesélt arról, milyen durva tünetekkel küzdenek. Bővebben.

A fogyatékkal élők kiköltöztetésével csinálnak helyet az időseknek

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) arra hívta fel a figyelmet: miközben a koronavírus éppen a tömegintézményekben okoz gondot, az ilyen intézmények fogyatékos lakóinak kiköltöztetésével párhuzamosan idősotthonokat alakítanak ki az épületekből. Arra a kérdésre, vajon miért gondolja a kormány, hogy ami nem jó a fogyatékkal élőknek, az az öregeknek az, meglepő választ kaptak a jogvédők. Ha érdekel a téma, akkor ezt a cikket ajánljuk a figyelmedbe.

Népszava: járőrök toboroznak iskolaőröket az egykori rendőrök között

A lap értesülései szerint a testület régi tagjait névre szóló levélben keresik meg, amit nem postán küldenek el nekik. Részletek itt.

Elvágott torokkal, egy vértócsa közepén találtak rá a rendőrök a máltai újságírógyilkosság kulcsfigurájára

Fotó: Christoph Soeder/picture alliance via Getty Images

Melvin Theuma az egyik legfontosabb szereplője Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró meggyilkolása ügyének. Theuma szerdán egy hangfelvételről vallott volna, de pár órával korábban vérben úszva találtak rá a folyamatos rendőri megfigyelés alatt álló lakásában. Részletek itt.

A Zala Megyei Főügyészség vádat emelt Töröcskei István volt bankvezér ellen

A jobboldali üzletembert, aki korábban a Széchenyi István Hitelszövetkezet elnöke volt, egy hónappal ezelőtt tartóztatták le, mivel őt és társait bűnszervezetben elkövetett hatmilliárd forintos károkozással gyanúsítják. De most egy másik ügy miatt emeltek ellene vádat: a vádirat szerint Törőcsik és hét másik vádlott megszegte vagyonkezelői kötelezettségét és 500 millió forintot meghaladó vagyoni hátrányt okozott. Részletek itt.

Döbbenetesen kevesen jelentkeztek idén a magyar felsőoktatásba: 16 év alatt majdnem a felére csökkent a felvételizők száma, és ez baj

Az oktatáskutatóik szerint a romkocsmák félhomályában merengő, állástalan diplomások toposza nem érvényes, vagyis egyáltalán nem okoz gondot a felsőoktatásban résztvevők körének szélesítése a munkaerőpiacon. Az alulképzettség viszont igen. Míg tavaly 112 ezren jelentkeztek a magyar egyetemekre és főiskolákra, idén mindösszesen 91 ezer diák próbálkozott, és az elmúlt 15 évben mintegy 70 ezerrel kevesebb lett a jelentkező. Mi ennek az oka? Miért baj, ha csökken a diplomások száma? Innen kiderül.

Elmarad a Budapest Pride

Csak a felvonulás marad el, a fesztivált megtartják. A szervezők a járvánnyal indokolják a döntést, és bíznak benne, hogy így nagyobb figyelmet kapnak a közösségépítő programok. Minderről bővebben itt írnak.

Szupercellás zivatar csapott le Győrre, látványos videót készítettek róla

Kedden sokfelé volt vihar: Győrnél szupercellává fejlődött a zivatar, Kissomlyót légzuhataggal érte el, Szombathelyre félelmetes sötét felhők vonultak, Zalaegerszegen és Zalaistvándon pedig a lemenő nap gyönyörű fényében alakult ki a felhők sötét rétege. Ezekről mind készült felvétel, amelyeket erre a linkre kattintva lehet nézegetni.

Már nem sokáig lehet beváltani a régi 2000 és 5000 forintos bankjegyeket

A Magyar Nemzeti Bank jelezte: már csak tíz napig váltható be két régebbi bankjegy használatban lévő, azonos címletű bankjegyekre. További információkért kattints ide.

Viharos idővel indul a hétvége

Fotó: Jeff Hutchens/Getty Images

Jelenleg is egy hidegfront határozza meg hazánk időjárását, és pénteken újabb viharok érik el az ország területét. A következő napok részletes időjárás-előrejelzését itt találod.

 

További rövidhíreket most meg is hallgathatsz a Hírstart podcastján: katt ide.

Ez is érdekelhet

képcím

Házakat döntött romba az éjszaka elvonuló vihar

képcím

Képeken a szombati Budapest Pride

képcím

Megtartották a 29. Budapest Pride-ot