Klicsko: A háború Németország ajtaján is bekopogtat

Startlap - Startlap
A hidegháború óta először nőhet az atomfegyverek száma; Kim Dzsongun támogatja Putyint és a háborúját; az oroszok többször is bevethettek kazettás bombákat. Az ukrán-orosz válság hírei.

Klicsko: A háború Németország ajtaján is bekopogtat

Mihamarabbi katonai támogatást és az Oroszország elleni szankciók további szigorítását kérte Berlintől, Rómától és Párizstól Vitalij Klicsko kijevi polgármester a Bild című német lapnak adott, vasárnap közzétett interjúban, amit ebben a cikkben foglaltak össze.

A hidegháború óta először nőhet az atomfegyverek száma

A következő években a hidegháború óta először nő a globális nukleáris arzenál mérete, írja a Guardian egy nukleáris fegyverkezéssel foglalkozó thinktankre hivatkozva. A Stockholm International Peace Research Institute szerint az ukrán-orosz háború növelte a feszültséget az atomhatalmak között. (24.hu)

Az ukránok szerint elvesztették Szeverodonyeck belvárosát

Az ukrán vezérkar hétfő reggeli közlése szerint az ukrán hadsereget kiszorították az orosz erők Szeverodoneck belvárosából. A kelet-ukrajnai városért hetek óta ádáz harcok folynak. Részletek.

Kim Dzsongun támogatja Putyint és a háborúját

AFP

Kim Dzsongun észak-koreai vezető támogatásáról biztosította Vlagyimir Putyin orosz elnököt, írja a New York Times az észak-koreai állami médiára hivatkozva. A hír szerint Észak-Korea tovább ment, mint Oroszország többi szövetségese, akik a háború támogatásáig nem mentek el. (24.hu)

Bizonyítékot találtak arra, hogy az oroszok többször is bevetettek kazettás bombákat Harkivban

Az Amnesty International egyik vezető tanácsadója szerint az ilyen fegyverek használata “egyenlő a civilek szándékos célba vételével”. A BBC öt különböző helyet is megnézett Harkivban, ahol a kazettás bombák becsapódására utaló, jellegzetes nyomokat találtak. Részletek.

Tízezernél többen jöttek Ukrajnából Magyarországra vasárnap

Az ukrán-magyar határszakaszon 5330 ember lépett be vasárnap Magyarország területére, a román-magyar határszakaszon belépők közül 5582-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek. (24.hu)

Megszállták a faluját az oroszok, el akart jönni, kis híján agyonverték

Csak az ukrán ellenőrzésű szomszéd faluba akart menni azután, hogy otthonát elfoglalta az Ukrajna ellen megindult orosz hadsereg, négy nap fogság, kínzás és halálfélelem lett belőle. Egy ukrajnai civil története orosz fogságban, Harkiv közeléből a Telexen.

Így rohamozták meg a vendégek a McDonald’s helyén megnyíló orosz hamburgerláncot

Alexey Filippov / Sputnik / Sputnik via AFP

Vkuszno – i tocska (Finom – és pont) néven vasárnap megnyílt az Oroszországot elhagyó McDonald’s helyén az első 15 gyorsétterem Moszkvában. Fotógaléria.

“Mindenki spekulál, visszatért a banditizmus” – az autósok már érzik a szankciók hatását Oroszországban

A raktárak szinte teljesen kiürültek, az árak elszálltak, sok beszámoló szerint a piacot elárasztották a lopott és hamisított alkatrészek.  A témáról ebben a cikkben írnak bővebben.

A front közelében kelt egybe két ukrán pár, akik a háború alatt ismerkedtek meg

Két ukrán pár is az Oroszország elleni háborúban való szolgálat során ismerkedett meg egymással, vasárnap pedig együtt házasodtak össze, az esküvőre mindössze 40 kilométerre a keleti fronttól került sor. Az esküvő alatt többször is megszólaltak a légvédelmi szirénák. A nem szokványos eseményről itt nézegethetsz fotókat.

 

Az orosz-ukrán háború történései percről percre itt.

Címlapkép: Georg Wendt / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Ez is érdekelhet

képcím

61 milliárd dolláros segélyt kap Ukrajna - A hét legfontosabb...

képcím

Moszkvai terrortámadás: így kapták el a terroristákat

képcím

Hivatalos végeredmény: 87,28 százalékkal győzött Vlagyimir...