Kivezényeltek volna Körmenden egy iskolai osztályt a fideszes polgármester beszédét végighallgatni

A szülők azonban fellázadtak és ezért, illetve a gyakorlat törvénysértő volta miatt visszavonták az utasítást.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2019-03-15 10:56

A körmendi Somogyi Béla Általános Iskola forrás: Google Street View

A sztori azzal indult, hogy a helyi Somogyi Béla Általános Iskola ötödikesei szerdán, az iskolai ‘48-as ünnepség napján azzal mentek haza, hogy az osztályfőnök váratlanul szólt: hiába van 3 napos iskolai szünet, nekik kötelező lesz részt venniük a pénteken, 15-én délután tartandó városi ünnepségen. Az osztályfőnök ezt nem sokkal később a Kréta rendszerbe felvitt következő internetes üzenettel nyomatékosította a szülők felé:

Osztályunk képviseli az iskolát a március 15-i városi megemlékezésen. Pénteken, 15-én 14:45-kor találkozunk a sétáló utcai szökőkútnál. Aki nem jön, igazolást igényel! Arra kérem a szülőket, hogy csak nagyon indokolt esetben engedjék meg a gyermeküknek a távollétet! XXXX osztályfőnök

írja a 444.hu.

Nem csak ízléstelen, de törvénysértő is

A közoktatási törvény 24. paragrafusa kifejezetten tiltja az iskolai politizálást, de nemcsak azt, hogy az iskola területén párt, politikai célú mozgalom vagy párthoz kötődő szervezet működjön. Hanem külön kimondja azt is, hogy

az alatt az idő alatt, amíg az óvoda, iskola, kollégium ellátja a gyermekek, tanulók felügyeletét, párt vagy párthoz kötődő szervezettel kapcsolatba hozható politikai célú tevékenység nem folytatható.

Márpedig egy politikus beszédének meghallgatására kötelezni tanulókat szervezett iskolai keretek között bőven kimeríti ezt. Hiába egyértelmű törvénysértés, az iskolások kivezénylése önkormányzati eseményekre elterjedt gyakorlat.

Az igazgató már tompítani próbált

Ám, amikor a 444 megkereste az iskolát az üggyel kapcsolatban, az igazgató már jóval árnyaltabban fogalmazott és az osztályfőnök által kötelezőnek megjelölt programon való részvétel a beszélgetés során előbb kéréssé, majd végül lehetőséggé szelídült. Végül azt is elárulta, hogy az osztályfőnök felhívása szerencsétlenül lett megfogalmazva és korrigálták azóta.

Hozzászólások

     
     

Mai nap hírei

Jelentősen javul az idő a hétvégére

kiderul.startlap.hu|3 órája

Több magyar jön haza, mint amennyi elmegy

olvastuk.startlap.hu|12 órája

Hány lakásban laktál már? És melyikben éltél is? – Avagy költözz úgy, mint egy királynő

wmn.hu|13 órája

Lángol a békéscsabai István malom

startlap.hu|14 órája

Alain Delon sírva vette át életműdíját lányától

startlap.hu|19 órája

A szerda még sokfelé borongós, esős idővel telik

kiderul.startlap.hu|20 órája

15 idézet a házasélet mindennapjaiból

wmn.hu|20 órája

Mutatjuk, mennyi eső várható kedden

kiderul.startlap.hu|23 órája