Kiváló a víz a magyar strandokon

Startlap - Startlap
Egy-két kivétellel a balatoni és velencei-tavi szabadvízi strandok, valamint a Fertő-tó, a Hévízi tófürdő és a Tisza-tó vízminősége is kiváló.

Általában nagyszerű a vízminőség Magyarországon a szabadvízi strandokon – derül ki az Országos Közegészségügyi Intézet honlapján található listából. Így Fertő-tó, a Hévízi tófürdő és a Tisza-tó vízminősége is kiváló, ahogy egy-két kivétellel a balatoni és velencei-tavi fürdőhelyeké is.

A vízminőség a 2014-17. közötti időszakra vonatkozó, európai uniós értékelési rendszer alapján készült összesítéséből kiderül, hogy a 229 értékelt fürdőhely 94 százaléka “kiváló” vagy “jó” minősítést, további 3 százalék “tűrhető” minősítést kapott.

A “kifogásolt” kategóriába alig hét strand került. Ezek betűrendben a következők: Göd, Felső gödi szabad strand; Makó, Maros Kalandpart; Mosonmagyaróvár, Mosoni utcai szabad strand; Jánd, Tisza-parti szabad strand; Tivadar, Tisza-parti szabad strand; Vásárosnamény, Gergelyiugornyai szabad strand; Tiszasziget, Turisztikai Központ “Szabadstrand”.

Az Index cikkéből kiderül: a járási hivatalok népegészségügyi osztályainak munkatársai még strandszezon előtt ellenőriznek minden fürdőhelyet, a vizet magát pedig a nyári szezonban havonta egyszer laboratóriumban is vizsgálják. A nem kijelölt helyeken való fürdőzés éppen azért sem javasolt, mert ott ilyen minőségi vizsgálatok nincsenek, ezáltal a strandolás higiéniás szempontból nem biztonságos.

Ez is érdekelhet

képcím

Orbán Ráhel elit bababoltot nyit Budán

képcím

Egy mentős elmesélte karrierje legdurvább balesetét

képcím

Egy baromi nagy koszfolt úszik a Dunán a fővárosban