Kiszivárgott a minimálbér-emelés összege

Kezdődnek a bértárgyalások.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-09-27 12:51

Fotó: Thinkstock

Az áruházláncok és a szakszervezetek között bértárgyalások zajlanak az ősszel, melyeknek az a tétje, hogy bruttó 220 ezer forint körüli alapbért adjanak jövőre a munkavállalóknak – írja a Világgazdaság.

Ez azt jelenti, hogy egy versenyképes bolthálózatnak 15-20 ezer forintos bérelőnyt kell biztosítania dolgozóinak a mindenkori garantált bérminimummal szemben. A lap információi szerint az idei 180 500 forintos bérminimum jövőre 202 ezer forintra ugrik, miközben a 138 ezres minimálbér helyett januártól 150 ezer forint lesz az irányadó. A munkáltatók és a szakszervezetek közti bérmegállapodást azonban lassíthatja, hogy a kormány csak november végén, december elején tervezi ismertetni ezeket a számokat.

A több mint 17 ezer főt foglalkoztató Tesco évek óta a bérviták kereszttüzében áll. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) a hipermarket képviselőivel is arról tárgyalt októberben, hogy 219-220 ezer forintos kezdő bért érjen el. Karsai Zoltán, a KASZ elnöke a Világgazdaságnak elmondta, a Tesconál már ma is lényegében minden bér 200 ezer forint feletti, hiszen a bruttó 197 ezer forintos alapbér pótlékokkal és 12-16 ezer forintos cafeteriával egészül ki.

A bolthálózatok közül a Metrónál kemény harc elébe néz a KASZ: 20-30 ezer forint lehet a különbség az álláspontok között. A munkáltató azzal érvel, hogy 13-14. havi fizetést is ad, ebből fakadó előnye azonban akkor ér valamit éves szinten, ha megadja a szakszervezetek által elküldött 210 ezer forintos bérajánlatot, vagy legalábbis megközelíti. Ha nem történik érdemi előrelépés, a munkavállalók rövidesen sztrájkkal fenyegethetnek.

A nagyvárosokban igencsak kiélezett a verseny a hálózatok között: Budapesten, Debrecenben, Szegeden, Pécsen vagy Győrben akár plusz 15-20 ezer forintért átmegy egy dolgozó a jobb ajánlatot adó versenytárshoz. Ezzel szemben egy kistelepülésen gyakran plusz 30 ezer forintért sem mennek át az emberek egy vagy két faluval odébb – állapította meg Karsai Zoltán. Ezzel magyarázható, hogy a 180 500 forintos bérminimumon foglalkoztató kisboltok sem zárnak be munkaerőhiány miatt, mert ha nehezen is, de találnak embert.

Mai nap hírei

Visszatérünk a télbe, újra havazás és lehűlés várható

agroinform.hu9 órája

Szakadhat a hó hétfő hajnalban

koponyeg.hu9 órája

Felcsaptak a lángok Budapesten

metropol.hu12 órája

Méltatlan helyzetbe kerültek a Joe Bident védő katonák

demokrata.hu13 órája

Föld alatt futhat Budapest új körútja

autonavigator.hu14 órája

És te? Beoltatod magad? – Kérdések és válaszok a vakcináról és az „oltakozásról”

wmn.hu18 órája

Elon Musk zseniális válasza a fejlesztőnek, aki 22 héten át bombázta ugyanazzal az üzenettel

igenyesferfi.hu18 órája

E-kamionok jövője

transpack.hu19 órája