Kisérteties hangon énekel a Déli-sarkvidék legnagyobb jégselfje

Startlap - Startlap
A Spanyolország méretű Ross-selfjég muzikális aktivitását véletlenül fedezték fel, de a furcsa hangnak fontos tudományos jelentősége lehet.

Az Antarktisz legnagyobb jégselfje, a Spanyolország nagyságával megegyező kiterjedésű Ross-selfjég különös búgására figyeltek fel a kutatók, amikor a hatalmas jégtömb aktivitását tanulmányozták – írja a Quartz.

A Colorado Egyetem kutatócsoportja véletlenül vette észre a jelenséget, amikor szeizmométereket helyeztek a felszín alá, hogy azzal vizsgálják a jég alatti földréteget. Kiderült, hogy a jégself – az emberi fül számára normálisan nem felfogható – alacsony frekvencián folyamatosan hangokat ad ki. A furcsa zaj, vagy dallam – kinek mi tetszik jobban – a hó vibrálásának az eredménye, amit a szél és az olvadás okoz.

A hangot felgyorsítva a mi fülünk számára is hallhatóvá válik a jégtömb horrorfilmbe illő éneke:

 

A kutatók 2014-ben helyezték el a 34 szeizmométert pár méterrel a hó alá, majd a következő két évben tanulmányozták a jeleket. Julien Chaput geofizikus szerint a jégself morajlása olyan, mintha valaki folyamatosan furulyázna a selfen. A hőmérséklet változásának, illetve a hókupacok formálódásának hatására a búgás frekvenciája változik, hasonlóan ahhoz, amikor valaki különböző hangokat játszik le egy hangszeren. A tudósok szerint a hang tanulmányozása segíthet monitorozni a jégself aktivitását, aminek kiemelt fontossága van abban, hogy megjósolhassák, mikor szakad le belőle egy nagyobb darab.

Ez is érdekelhet

képcím

Megtiltotta a kormány a névtelen adományozást

képcím

Blikk: Kósa Lajos "köszönettel elfogadta" a csengeri örökösnő...

képcím

Több mint félmilliárdot vittek el a hatos lottón ezekkel a...