A KINCS felmérése szerint a magyarok 72 százalékának nem nőttek a rezsiköltségei

Startlap - Startlap
Meglepő adatokat közölt a kutatóintézet, miután ezer ember telefonos megkérdezésével készítettek felmérést.

 A háború és az energiaválság ellenére a magyarok 72 százalékának nem nőttek a rezsiköltségei a tavalyi évhez képest – közölte a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) reprezentatív kutatásának eredményét ismertetve hétfőn az MTI-vel.

A KINCS az október 19-26-án, ezer ember telefonos megkérdezésével készült felmérés alapján azt írta, hogy a válaszadók 63 százaléka ugyanannyi, 9 százalékuk pedig kevesebb rezsit fizet idén, mint tavaly.

Kiemelték, azáltal, hogy a kormány továbbra is fenntartja a rezsicsökkentett árakat az átlagfogyasztás mértékéig, minden magyar család átlagosan 181 ezer forintot takarít meg havonta.

Többféle módon takarékoskodik a lakosság

A KINCS felmérése szerint a takarékoskodásnak több módját követi a lakosság: többségükre jellemző a tudatos és takarékos áram- és vízfogyasztás (90, illetve 84 százalék), az energiatakarékos eszközök, például LED-lámpák vagy alacsony fogyasztású háztartási eszközök használata (80 százalék), valamint a fűtéstechnikai berendezések folyamatos karbantartása (72 százalék).

A közvélemény-kutatásban résztvevők többsége gázzal fűt, ezt követi a fával, távhővel és egyéb módon fűtők száma, és tízből hatan tudatosan szabályozzák az otthonuk hőmérsékletét.

A nyílászárók cseréjével és a szigetelések javításával is fokozható a takarékosság, ezekre a megkérdezettek negyede fordított figyelmet – tették hozzá.

(MTI)

Címlapkép:  MTVA/Bizományosi: Róka László

Ez is érdekelhet

képcím

Németh Szilárd bejelentette, hogy kiterjesztik a rezsicsökkentést

képcím

Jelentősen csökkenthető a fűtésszámla egy egynapos...

képcím

Orbán aláírta: korlátozhatják a közvilágítást az...