Átalakítja a rezsicsökkentést a kormány - uniós javaslatra

Startlap - Startlap
A dinamikus árképzési lehetőség bevezetésével sok háztartás akár jóval olcsóbban is áramhoz juthat az átlagfogyasztás feletti résznél.

Olyan reformot vállalt a magyar kormány az Európai Bizottság felé 2025 végéig, amely lehetővé teszi a “lakossági fogyasztók és mikrovállalkozások számára, hogy az egyetemes szolgáltatási szerződés mellett önkéntes villamosenergia-vásárlási szerződést is kössenek dinamikus árképzéssel” – vette észre a Portfolio a brüsszeli testület csütörtökön nyilvánosságra hozott értékelő anyagában. 

A lap szerint a dinamikus árképzési lehetőség bevezetése gyakorlatilag a lakossági rezsicsökkentés átalakítását jelenti, amelynek köszönhetően sok háztartás akár jókora pénzügyi előnyhöz is juthat az átlagfogyasztás feletti résznél, ha éppen akkor fogyaszt több áramot, amikor az nagyon olcsó.

Mint korábban beszámoltunk róla, az Európai Bizottság (EB) csütörtökön elfogadta Magyarország módosított és a REPowerEU fejezettel kiegészített helyreállítási programját, amely összesen 10,4 milliárd euró felhasználási céljait rögzíti, és amelyből közel 1 milliárd euró előleg kifizetése megindulhat majd a következő hónapokban.

Fontos megjegyezni, hogy az EB, csak abban az esetben fogadja el az egyes tagállamok helyreállítási tervét, ha az teljesíti a számukra meghatározott úgynevezett országspecifikus ajánlásokat. Magyarország tekintetében az egyik ilyen országspecifikus ajánlás volt a rezsicsökkentési rendszer átalakításának szorgalmazása, mivel az a jelenlegi formájában sok költségvetési pénzt emészt fel és nem ösztönöz kellően az energiatakarékosságra. 

A Bizottság most nyilvánosságra hozta azt az értékelő anyagot, amelyből kiderült, hogy pontosan mit is vállalt a kormány a teljes helyreállítási programban. A REPowerEU fejezet a program 10. komponenséhez tartozik és ezen belül az 5. reform “A dinamikus árképzés szélesebb körű alkalmazása a villamosenergia-vásárlási megállapodásokban” címet viseli. 

A kormányzati vállalás azt jelenti, hogy lehetőséget biztosít a lakossági és a mikrovállalati körnek, hogy a rezsivédett ellátás mellé önkéntes alapon olyan szerződést is köthessen energiakereskedővel, amelynek során dinamikusan árazott villamos energiához juthat.

Így kihasználhatja azokat a rövid időszakokat, órákat, amikor a napelemek országos túltermelése miatt nagyon alacsony a villamos energia ára, esetleg a negatív tartományba bukik, és ilyenkor érdemes felpörgetnie a saját fogyasztását.

A gyakorlatban mindez afelé mutat, hogy az éves átlagfogyasztási sávig benne maradhatnának a háztartások a rezsivédett közben, és a felette vételezett mennyiségnél lehet akár jócskán spórolni az áramköltségeken – írja a Portfolio.

Konkrét számokkal szemléltetve: jelenleg mindez azt eredményezné, hogy évi 2523 kWh-ig bruttó 36 forintért vehetnék az áram kilowattóráját a háztartások, és az e feletti fogyasztásnál nem lépne be a most érvényes 70 forintos megemelt ár, hanem akár sokkal alacsonyabb árakon juthatnának hozzá ehhez a plusz mennyiséghez napközben a háztartások.

A dinamikus árazás leghamarabb 2026-tól indulhat el azoknál, akik rendelkeznek okos mérőórával és esetleg napelemmel is.

Címlapkép: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Ez is érdekelhet

képcím

Kötelezettségszegési eljárást indítanak Magyarországgal szemben

képcím

Megszavazta az EP: keményebben lépnének fel Orbánékkal szemben

képcím

Ursula von der Leyen: "Magyar milliárdok" maradnak befagyasztva