Uniós pénzeket utal Brüsszel Magyarországnak

Startlap - Startlap
Kaphatunk némi előleget, miután az Európai Bizottság a magyar helyreállítási terv módosításának elfogadását javasolta.

Csütörtök délelőtt az Európai Bizottság jóváhagyta Magyarország módosított és a REPowerEU fejezettel kiegészített helyreállítási és ellenállóképességi eszközét, amely változtatásokat a kormány augusztusban kezdeményezte – tudta meg a Portfolio.

Az Európai Bizottság közleménye szerint

közel 1 milliárd euró uniós előlegfizetés indulhat meg Magyarország számára a program fejlesztéseire.

A magyar kormány egyébként 3,9 milliárd eurónyi hitelrészt és 0,7 milliárd eurónyi vissza nem térítendő támogatásra nyújtott be igényt. A fennmaradó rész utalásához még szükség lesz az RRF szupermérföldköveinek teljesítése, és a kohéziós források (22 milliárd euró) felszabadítása is várat magára.

Amennyiben december 8-9-én az uniós pénzügyminiszterek is jóváhagyják a Bizottság javaslatát, az 1 milliárd eurónyi előleg első, 460 milliós részlete 2024 februárjában, a második részlete pedig 2024 decemberében érkezhet meg – írja a Portfolio.

A hitelből finanszírozott pillér további 80%-nyi részét, illetve a helyreállítási program 5,8 milliárd eurós támogatási keretét azonban csak azt követően kezdi kifizetni az Európai Bizottság, hogy a kormány megfelel a 27 féle szupermérföldkő, illetve további 27 normál mérföldkő teljesítésének.

Címlapkép: AFP 

Ez is érdekelhet

képcím

Vizes vb: Varga Zsolt szerint pofonokra szükség van, de nem egy...

képcím

Csoportelsőként negyeddöntős a női vízilabda-válogatott

képcím

Drámai csatában győzte le az olaszokat a férfi...