Kiderült, miért égtek bent annyian a kemerovói tűzvészben

Senki sem tudott kimenekülni a lángokból.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-03-26 23:14

Ötvenháromra nőtt a kemerovói tűzvész halálos áldozatainak száma – közölték hétfő reggel az orosz hatóságok. Sajtóértesülések szerint a mozi ajtóit azért tarthatták bezárva, nehogy valaki jegy nélkül mehessen be a nézőtérre.

Orosz sajtójelentések szerint a központ biztonsági személyzete nem hajtott végre időben szervezett evakuálást, mi több, egyes szülők arról számoltak be, hogy tagjai feltartották a menekülőket.

Petrenko szerint egyébként mind a központ üzembe helyezésével, mind pedig az üzemeltetésével kapcsolatban komoly hiányosságok gyanúja merült fel.

A vasárnapi tűzvész halálos áldozatainak száma hétfő délutáni közlés szerint 64 volt. 16 ember sorsa továbbra is ismeretlen. A dél-szibériai városban bekövetkezett katasztrófa miatt az elmúlt két nap leforgása alatt 52-en szorultak orvosi segítségre, közülük 13 embert kórházban kezelnek, egyikük, egy 11 éves gyerek állapota nagyon súlyos. A fiú a harmadik emeletről ugrott ki, az életét mentve. A húga és a szülei odavesztek a tűzvészben.

Hétfő estig 23 holttestet sikerült azonosítani. A többi maradvány azonosításához a hozzátartozóktól DNS-mintát vettek. Az áldozatok rokonai és szerettei 52 pszichológustól kapnak segítséget.

Vlagyimir Putyin orosz elnök részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. Moszkvai címére külföldi vezetőktől számos kondoleáló üzenet érkezett. Kemerovóban háromnapost gyászt hirdettek ki, a katasztrófa helyszínére százak vittek virágot és plüssjátékokat. Oroszország városaiban az emberek gyász-istentiszteleteken és szolidaritási összejöveteleken fejezték ki együttérzésüket.

Dmitrij Medvegyev miniszterelnök közölte, hogy a gyászoló családok minden elvesztett tagjuk után 1 millió rubel (mintegy 4,4 millió forint) fájdalomdíjat kapnak. A részben egy volt cukrászati üzem elemeire ráépült, 2013-ban megnyitott kemerovói Zimnyaja Visnya (Téli Meggy) üzletközpontot a történtek után le fogják bontani. Oroszország több nagyvárosában a nagy forgalmú épületekben tűzrendészeti ellenőrzést rendeltek el.

Az Oroszország és a Franciaország közötti keddi szentpétervári barátságos labdarúgó mérkőzés egyperces néma tiszteletadással kezdődik majd. A tragédia miatt országszerte több szórakoztató program elmaradt.

Forrás: MTI

Nyitókép:  MTI/EPA/A42.RU/Alekszandr Patrin

 

 

Mai nap hírei

Ökológiai katasztrófa a Kamcsatka-félszigeten

szimpatika.hu12 órája

Az alábbi frizurákkal letagadhatsz 10 évet

joy.hu13 órája

Egyetlen lélegeztetőgépet sem szerzett – esett neki Szijjártó Donald Tusknak, aki korcsnak nevezte az illiberális demokráciát

168ora.hu17 órája

Máris reagált az SZFE egyik diákja Gulyás Gergely kijelentésére

szeretlekmagyarorszag.hu18 órája

Felismered a Herendiket? II: Viktória

otthonka.ezalenyeg.hu18 órája

Meghalt a Samsung elnöke

gsmring.hu19 órája

Hatalmasat ugrott a hazánkban regisztrált új fertőzöttek száma

demokrata.hu20 órája

A világ legerősebb és legdrágább chilije Magyarországon terem

magro.hu20 órája