Kiderült, hogy nem minden esetben lett a megyéből vármegye

Startlap - Startlap
A vármegye névhasználat bevezetése miatt tavaly nyár óta jogszabályok százait kellett átírni, de pénteken kiderült, hogy van egy kivétel.

Egy péntek esti rendelet hívja fel a figyelmet, hogy a megyei jogú városokat nem keresztelték át vármegyei jogúvá akkor, amikor a megyékből vármegyék lettek – írja a hvg.hu.

Mint ismert, a vármegye névhasználat bevezetése miatt tavaly nyár óta jogszabályok százait kellett átírni. Átnevezték egyebek mellett az eddigi megyei kormányhivatalokat, rendőr-főkapitányságokat, kórházakat.

A péntek este megjelent kormányrendelet azonban visszavon egy decemberi rendeletben elrendelt átnevezést, és azt mondja ki, hogy a Modern Városok Program megvalósításáról szóló jogszabály megjelölt pontjaiban “a ’vármegyei jogú’ szövegrészek helyébe a ’megyei jogú’ szöveg lép” – olvasható a lapban.

Azt, hogy a megyei jogú város elnevezést miért tartották meg, nem tudni, egyelőre nem indokolták meg. A lényeg tehát, hogy az önkormányzati törvény most hatályos szövegében továbbra is megyei jogúnak nevezik a szóbanforgó városokat.

Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán

Ez is érdekelhet

képcím

Országos gazdatüntetést hirdetett augusztus 20-ára Szeged...

képcím

Több mint 50 százalékos fizetésemelést kapott 16 államtitkár

képcím

Megjelent a közlönyben a katatörvény: durva hiba maradt benne