Kiemelt Hírek 2018. április 21.

Kibírhatatlan hőhullám érkezhet hazánkba

Startlap Kiemelt Hírek 2018. április 21.
Lassulhat, de akár le is állhat a Golf-áramlás, ennek pedig elképzelhetetlen következményei lehetnek.

Lehangoló adatokat közölt a klímaváltozással kapcsolatban az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC), miszerint a jövőben egyre gyakrabban kell szembesülnünk extrém időjárási helyzetekkel – írja a 24.hu.

A lap kiemeli: az emberi hatások miatt kialakuló klímaváltozás bizonyítottan sok csapadékot és villámárvizeket, a tengerszint emelkedése miatt part menti áradásokat, valamint hőhullámokat okoz Európában, Ausztráliában és Kínában. Nő az erdőtüzek és a bozóttüzek kialakulásának kockázata, illetve a testület alaposabb vizsgálatokat sürget a Golf-áramlat gyengülése miatt.

Leállhat a Golf-áramlás

A klímaváltozás hatására lassul a Golf-áramlás, és elméletileg teljes leállása sem elképzelhetetlen. Ha ez megtörténik, soha nem látott viharok söpörnek majd végig Európán – húzzák alá.

Mika János éghajlatkutató, az Eszterházy Károly Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára a 24.hu-nak azt mondta: jelenleg ugyan a Golf-áramlat leállása csak elméleti lehetőség, ám a szállítószalag gyengülését, lassulását közvetett bizonyítékokra támaszkodva tényként kezelhetjük, ez pedig katasztrofális következményekkel járhat.

Az óriási hőmérsékletkülönbség ugyanis olyan extrém időjárási helyzeteket generálna Európában, amelyeket még előre jósolni sem tudunk – mutatott rá a professzor.

A cikk szerint hazánkra a legveszélyesebbnek talán az egyre erősebb és tovább kitartó hőhullámokat tekinthetjük.

Az emberi szervezet 24 órás ciklus alapján működik, nem okoz tehát problémát a napközbeni 40 fok sem, ha éjjel kellemes 15 fokban pihenhet. Az viszont nagy baj, ha a napi középhőmérséklet magas, mert ez állandó terhelést jelent.

Jelenleg az Országos Meteorológiai Szolgálat csak akkor adja ki a legmagasabb fokú hőségriadót, ha a napi középhőmérséklet várhatóan legalább három napon keresztül több, mint 27 Celsius-fok.

Az ilyen időszakok lesznek egyre sűrűbbek és hosszabbak, és ha semmin nem változtatunk, az értékek még magasabbra kúsznak, 2100-ra a mért hőmérsékletek 4-5, míg az ember hőérzete hét fokkal lesz magasabb

-mondta Mika János a 24.hu-nak.

 

Keresés az oldalon