Kevésbé lesz macerás a csekkbefizetés januártól

Startlap - Startlap
Remélhetőleg a sorok is rövidülnek az ablakoknál.

Január 1-től okmányok bemutatása nélkül fizethetjük be bankkártyával is a csekkeket a postán. Ez érvényes az adó, illeték, és bírság csekkek befizetésénél is 300 000 forintos értékhatárig.

De továbbra is be kell mutatni az okmányokat 300 000 forint feletti készpénzes befizetéseknél.

Nincs szükség egyáltalán azonosításra az M jelzésű (adó, illeték, bírság) csekkeknél, az FM jelzésű (áru- és szolgáltatás ellenértékének megfizetésére szolgáló) csekkeknél pedig 300 ezer és 2,5 millió forintos értékhatár között egyszerűsített ügyfél-átvilágításon kell átesnünk. 2,5 millió forint felett normál átvilágítást végeznek. Ez esetben az ügyfélnek számolnia kell azzal, hogy okmányait a posta lemásolja, valamint a törvényben meghatározott nyilatkozatokat is meg kell adnia. Ilyen átvilágítási intézkedések nem végezhetők el minden postahelyen, ezért a Magyar Posta mindenkinek azt javasolja, hogy az ilyen jellegű befizetéseket bankkártyás fizetésként teljesítsék vagy a keressék fel a kijelölt postahelyeket.

A jelöletlen csekkeknél és a belföldi postautalvány szolgáltatásnál a szabályozás szigorúbb. Ezekben az esetekben gyakorlatilag már 1 forinttól szükség lesz az okmányokra az adatrögzítési szabályok miatt, amelyek értelmében 300 000 forinttól 2,5 millió forintig egyszerűsített ügyfél-átvilágítást végez a posta, de csak akkor, ha az ügyfél nyilatkozik arról, hogy áru- és szolgáltatás ellenértékét fizeti meg. Ha az egyszerűsített átvilágítás nem alkalmazható, akkor a szigorúbb, normál átvilágítási szabályok érvényesülnek.

 

Forrás: MTI

Címlapfotó: MTI – Faludi Imre

Ez is érdekelhet

képcím

Elhunyt személyek adatai szerepelnek Gődény pártjának egyik...

képcím

2021-ben már senki se mehet nyugdíjba, fő szabály szerint

képcím

Letolta majd a fejére húzta a bugyiját egy nő a postán, mert...