Késes támadás Franciaországban

Startlap - Startlap
Késes támadó sebesített meg kisgyerekeket Annecy francia városban. Az elkövetőt elfogták.

Egy késes támadó megsebesített öt embert, köztük négy kisgyermeket csütörtök reggel a kelet-franciaországi Annecy városában egy parkban – közölték az AFP hírügynökséggel francia hatóságok.

A rendőrség elfogta a férfit, egy menekültstátusszal rendelkező szíriai állampolgárt.

A megtámadott gyermekek három év alattiak.

 

 

 

 

A BFM hírtelevízióban megszólaló szemtanúk elmondták: reggel háromnegyed 10-kor egy üvöltözve rohanó férfire lettek figyelmesek az Annecy-tó mentén húzódó parkban, aki egyszer csak késsel rátámadt babakocsiban lévő gyerekekre, majd egy közbeavatkozó felnőttet is megsértett, végül a helyszínre érkező rendőrökre támadt, akik előállították. A támadás közben a késelő nem mondott semmit.

Egy, a Twitteren közzétett felvételen pedig állítólag az látható, ahogy a helyiek igyekeznek feltartani az elkövetőt:

 

 

 

 

A megszúrt gyerekek közül kettő állapota életveszélyes – közölték az AFP-vel rendőrségi források.

A támadó a BFM hírtelevízió értesülése szerint Svédországban megadott menekültstátusszal rendelkező, 1991-ben született szíriai állampolgár, nem volt korábban dolga a rendőrséggel, nem szerepel a titkosszolgálati nyilvántartásokban.

Bár a terrorelhárítási ügyészség is vizsgálja a történeteket, egyelőre nem nyilvánította terrorcselekménynek a támadást, a bűnügyi rendőrség végzi a nyomozást.

Sokkolta a hír Franciaországot

Emmanuel Macron államfő a Twitteren “gyáva támadásnak” minősítette a késelést, amelynek következtében “gyerekek és egy felnőtt élet és halál között van”.

“Az országot sokkolta a hír. Gondolatainkban velük, a hozzátartozóikkal és a mentőszolgálatokkal vagyunk” – írta az elnök.

A nemzetgyűlésben a képviselők és a kormány jelenlévő tagja egyperces csenddel adóztak a támadás sérültjei előtt. Yaël Braun-Pivet, az alsóház elnöke arra a kérte a jelenlévőket, hogy egyperces csenddel gondoljanak “a súlyos támadás áldozataira és a hozzátartozóikra”.

Élisabeth Borne miniszterelnök és Gérald Darmanin belügyminiszter jelezte, hogy délután a támadás helyszínére látogat.

Ügyész: nincs terrorista indítéka az Annecy-i késes támadásnak

Semmilyen nyilvánvaló terrorista indítékot nem állapított meg eddig a nyomozás a csütörtök reggel a kelet-franciaországi Annecy városában elkövetett késes támadással kapcsolatban, amelyben hat ember, köztük négy kisgyerek súlyosan megsérült – közölte Line Bonnet-Mathis, Annecy ügyésze a támadás helyszínén Élisabeth Borne miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

  “Jelenleg semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy terrorista indítékról lenne szó” – mondta a vádhatóság képviselője, aki emberölési kísérlet miatt rendelt el nyomozást az ügyben, amelyet a bűnügyi rendőrség folytat le. 

A támadásról készült mobiltelefonos felvétel szerint a magát kereszténynek valló szír állampolgárságú elkövető a késelés közben annyit mondott: “Jézus Krisztus nevében”.

(MTI)

Címlapkép: Getty Images

Ez is érdekelhet

képcím

Tűz egy franciaországi üdülőben - kilenc halottat találtak

képcím

Megtámadták egy francia polgármester otthonát a tüntetők

képcím

Fotókon a lángoló Párizs: autókat is felgyújtottak a tüntetők