Karsai Dániel: Alkotmányellenes Novák Katalin lemondása

Startlap - Startlap
Az alkotmányjogász levezeti, miért sántít alkotmányjogi szempontból a lemondás országgyűlési elfogadó nyilatkozathoz kötése.

Aalkotmányellenenek tartja Novák Katalin köztársasági elnök lemondását Karsai Dániel. Az alkotmányjogász a Facebookon tett közzé egy bejegyzést, amelyben levezeti, miért sántít alkotmányjogi szempontból Novák távozása, pontosabban a lemondás országgyűlési elfogadó nyilatkozathoz kötése.

“A dolog majdnem kiszúrta a szemem, de eddig nem vettem észre. Nyilvánosan sosem ismerném ezt be, de kiváló ügyvéd kollégám, dr. Kiss Dániel hívta fel rá a figyelmem” – írja Karsai, majd rátér a probléma lényegére:

“Az Alaptörvény értelmében az elnöki megbízatás megszűnik az elnök lemondásával. Pont. Ehhez képest a köztársasági elnök jogállásáról szóló törvény szerint a lemondás érvényességéhez az Országgyűlés elfogadó nyilatkozata kell. Az Országgyűlés 15 napon belül döntése megfontolására kérheti az elnököt. Ha a köztársasági elnök hajthatatlan, az Országgyűlésnek a lemondását tudomásul kell vennie.”

Karsai arra mutat rá, hogy a jogállási törvény tehát egyértelműen módosítja az Alaptörvényt, holott az Alaptörvényt sem feles többséggel, sem törvénnyel nem lehet módosítani.

“Ebben az esetben viszont egyértelműen bújtatott Alaptörvény-módosítás történt, ami alkotmányellenes. A rendelkezésre álló idő rövidsége miatt ezt a szabályt nem lehet megsemmisíttetni az Alkotmánybírósággal”

– fogalmaz Karsai.

Az alkotmányjogász szerint a kialakult alkotmányellenes helyzetre a megoldás az, ha az Országgyűlés vita nélkül elfogadja Novák Katalin lemondását, majd a lehető legkorábbi időpontban törli a jogállási törvényből az Alaptörvénybe ütköző szabályozást.

Címlapkép: MTVA/Bizományosi: Róka László

Ez is érdekelhet

képcím

Rohamosan romlik Karsai Dániel állapota

képcím

Novák Katalin a Karmelitában járt

képcím

Hivatalba lépett Sulyok Tamás államfő, de ünnepélyes beiktatás...