Károly király első beszéde Katalin hercegné diagnózisa óta: fontos a barátság

Startlap - Startlap
A nagycsütörtöki misén egészségügyi okokból nem jelent meg III. Károly brit uralkodó. Beszédét előre rögzítették, távollétében felesége képviselte.

Nagycsütörtök alkalmából tartott istentiszteleten játszották le III. Károly brit király előre rögzített beszédét – írja a CNN.  Károly beszédében a barátság és egymás segítésének fontosságát hangsúlyozta.

Az angliai Worcesteri Katedrálisban lejátszott beszéd volt Károly első megnyilvánulása azóta, hogy Katalin hercegné bejelentette kemoterápiás kezelését. A hercegné bejelentését több hónapig tartó találgatás előzte meg.

Károly, akit jelenleg szintén rákkal kezelnek, nem jelent meg az istentiszteleten.

Beszédét március közepén rögzítették. A király helyett felesége, Kamilla királyné osztotta ki a nagycsütörtöki ajándékokat. A húsvét vasárnapi misén azonban várhatóan maga a király is jelen lesz.  Diagnózisa óta ez lesz a legfontosabb nyilvános megjelenése.

III. Károly király és Katalin wales-i hercegnő 2014-ben.
Károly és Katalin 2014-ben. Forrás: AFP

A nagycsütörtök hagyománya újszövetségi történetből ered: a hívek ilyenkor arra emlékeznek, hogy Jézus megmosta tanítványai lábát az utolsó vacsora előtt. Korábbi évszázadokban a királyok is ezt a szokást követték, és megmosdatták szűkölködő alattvalóik lábát. A hagyomány azóta átalakult: a brit királyi család erre az alkalomra készített különleges pénzérmékkel hálálja meg az egyház tagjainak, illetve a helyi közösségek kiemelkedő alakjainak munkáját. Idén nagyjából 150 fő kapott ilyen ajándékot.

Kamilla királyné nagycsütörtökön.
Kamilla királyné a nagycsütörtöki istentiszteleten. Forrás: AFP

Károly király sajnálatát fejezte ki, amiért nem tud jelen lenni az eseményen, hiszen a nagycsütörtöki mise „különleges helyet foglal el” szívében. Beszédét János evangéliumából idézve kezdte, melyben szerepel a nagycsütörtöki hagyományokat inspiráló történet. Az uralkodó szerint Jézus “példát mutatott, hogyan szolgáljuk egymást, és gondoskodunk felebarátainkról”.

“Ebben az országban áldásként érnek minket a különböző szolgáltatások, amik a jólétünkért vannak”, mondta a király. “De ezeken az intézményeken és önfeláldozó személyzetükön kívül hálásak lehetünk azoknak, akik baráti jobbot nyújtanak, különösen szükség idején.” A 75 éves uralkodó, aki 18 hónapja lépett trónra, megemlékezett koronázási beszédében tett ígéretéről is: “szolgálni fogok, nem szolgálatot kérni”.

Károly beszédében nem említette saját, illetve Katalin hercegné egészségét sem.

Forrás: CNN / Sky News

Borítókép forrása: AFP photo / Buckingham Palace /  BBC / Sky / ITV News

Ez is érdekelhet

képcím

A rák ritka válfajával küzd Tompos Kátya

képcím

Így tér vissza betegségéből III. Károly király

képcím

Orbán Viktor: Ha van egy kis szerencsém, megúszom