Kanada feliratos pulóverben érkezett Torontóba a családja elől menekülő szaúd-arábiai lány

Hazájában halálbüntetés is várhatna a Rahaf Mohammed al-Kununra, aki saját rokonai kegyetlensége ellen lázadt fel. Tavaly a Fülöp Szigetek-i hatóságok simán a szaúdiak kezére adtak egy szökött fiatal lányt, akibe végül a szájára tapasztott ragasztószalaggal fojtották bele a sikoltozását, miközben erőszakkal hazaszállították.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2019-01-13 14:27

Forrás: Twitter

Megkapta Kanadától a menekültsátuszt, és szombaton megérkezett Torontóba Rahaf Mohammed al-Kunun, az a 18 éves szaúd-arábiai lány, aki családja elnyomása ellen menekülve a múlt héten elbarikádozta magát Thaiföldön, és a nyilvánossághoz fordult segítségért, hogy ne kelljen hazájába visszamennie – írja az Index

A lány a közel-keleti országban már azért is börtönbe kerülne, hogy egyedül utazott, a nők ugyanis nem utazhatnak férfi rokonaik engedélye nélkül, az iszlám vallás elutasítása miatt pedig akár halálbüntetéssel is sújthatnák. Elmondásai szerint “családja fizikailag, érzelmileg és verbálisan is bántalmazza őt”.

Nem meglepő tehát az a kétségbeesett küzdelem, amit lefolytatott: egy héttel ezelőtt érkezett meg Bangkokba, miután megszökött a kuvaiti családi vakációról. A thai hatóságok őrizetbe vették és elvették útlevelét, valamint vissza akarták juttatni Kuvaitba. A lány azonban elbarikádozta magát a hotelszobájában, az az ügye bejárta a médiát, és végül az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) is a segítségére sietett.

Rahaf Mohammed al-Kunun a kanadai külügyminiszter, Chrystia Freeland kíséretében egy UNHCR-es baseballsapkában és egy Kanada feliratú melegítőfelsőben jelent meg a torontói reptér várótermében. 

Ő egy nagyon bátor fiatal nő, aki sok mindenen ment keresztül… most pedig az új otthonába fog menni

– közölte Freeland, és a sajtót arra kérte, hogy későbbre tartogassák a kérdéseiket. 

 

Az Index egy korábbi cikkben megjegyzi: Szaúd-Arábiában a magas rangú nők is teljesen ki vannak szolgáltatva férfitársaiknak, számos nőt akarata ellenére vittek vissza hazájukba. Tavaly például Dina Ali Laslumot a Fülöp-szigetek-i hatóságok könnyedén átengedtek a szaúdiaknak, akik az eset szemtanúi szerint erőszakkal vitték magukkal a “sikoltozó, segítségért rimánkodó nőt”, majd később szigetelőszalaggal ragasztották le a száját.

Mai nap hírei

Bigster néven fut majd a Dacia új SUV-ja, amely katonai színben érkezik hozzánk

drivemebaby.hu8 órája

Lovaskocsival hajtott a tatai Öreg-tóba – a ló az iszapba ragadt

agroinform.hu8 órája

„Hát ezt nem hiszem el!” – Sebestyén Balázs elárulta, mit gondol a szigorításokról

femcafe.hu9 órája

Hogy merik kétségbe vonni a magyar orvosprofesszorok tisztességét?

demokrata.hu10 órája

Hallgassa élőben: Orbán Viktor a korlátozásokról beszél a Kossuth Rádióban

hirado.hu12 órája

Veszélybe kerülhet a budapesti metróközlekedés

168.hu13 órája

Merkely Béla elmondta, meddig tart hazánkban a koronavírus harmadik hulláma

life.hu13 órája

Tegnap bejelentették, hogy lezárják teljesen Magyarországot

napmintnap.com16 órája