Vera Jourová: Képtelen vagyok előre látni, Orbán Viktor minek örül

Startlap - Startlap
A döntést nem lehet a végtelenségig húzni, egyelőre várják a magyar kormány tisztázó válaszait - közölte az Európai Bizottság alelnöke. Vera Jourová megerősítette, a reform értékelése és a magyar vétófenyegetés nem függ össze.

A magyar kormány sok erőfeszítést tesz, hogy megfeleljen az elvárásoknak, és nagyon intenzíven kommunikál az Európai Bizottsággal

– válaszolta Vera Jourová a Népszavának az uniós pénzek felszabadításához kötött igazságügyi reform brüsszeli értékelésével kapcsolatos kérdésére. Az Európai Bizottság politikai értékekért és az átláthatóság koordinációjáért felelős alelnöke ugyanakkor közölte,

a bizottsági döntést nem lehet a végtelenségig húzni, de egyelőre várják Budaest tisztázó válaszait a pótlólagosan feltett kérdéseikre.

Jourova kijelentette, a brüsszeli döntés a Magyarországnak járó és egyelőre zárolt felzárkóztatási támogatások feloldásáról attól függ, sikerült-e az elvárásoknak megfelelően megerősíteni az igazságszolgáltatási rendszer függetlenségét.

A reform értékelése és az Ukrajna megsegítését szolgáló pénzügyi csomagra vonatkozó magyar vétófenyegetés nem függ össze.

A hét elején Ukrajnába látogatott alelnök szerint a kijevi kormány nagyon igyekszik, hogy heteken belül teljesítse az elvárásokat, amelyeket az EU-csatlakozásról szóló tárgyalások megkezdésének feltételéül szabtak. Ezek közé tartoznak a kisebbségek anyanyelv-használatát lehetővé tévő jogszabályok, amelyeket az Orbán-kormány régóta követel, és amelyekkel kapcsolatban Vera Jourová jelezte, a törvénymódosítások már a parlament előtt vannak, Denisz Smihal ukrán kormányfőtől pedig garanciát kapott arra, hogy még az év vége előtt jóvá is hagyják őket.

Biztosítottak róla, hogy a választott modell politikailag és a gyakorlatban is működőképes. De nem tudom megjósolni, hogy a magyar miniszterelnök elégedett lesz-e ezzel a törvénnyel. Megerősíthetem, hogy képtelen vagyok előre látni, Orbán Viktor minek örül

Orbán Viktorral kapcsolatban elmondta, a magyar kormányfő javaslata az EU ukrajnai politikájával kapcsolatos stratégiai vitára “annyiban jogos, amennyire egy tagállami vezető felvetése jogos lehet”.

Címlapkép: AFP

Ez is érdekelhet

képcím

Orbán: Kilenc hónap múlva erősebbek leszünk, mint most

képcím

Bródy János dallal reagált Orbán Viktor évértékelőjére

képcím

Curtis: Én, ahogy eddig is, csak zenélni szeretnék, és nem...