Jótt tett a dohányzási tilalom a magyar újszülötteknek

Startlap - Startlap
A vendéglátóhelyeken dolgozó nők újszülötteinek nőtt a születési súlya és csökkent a csecsemőhalandósága. Roppant fontos dologról van szó, hiszen az újszülöttkori egészség az emberek későbbi életére is meghatározó hatással van.

Az MTA megvizsgálta, hogy milyen hatással van az újszülöttek egészségére az a 2012-ben életbe lépett törvény, amely többek között a szórakozóhelyeken, illetve közforgalmú intézményekben tiltja a cigarettázást. A kutatók egész pontosan arra voltak kíváncsiak, hogyan hatott a füstmenttesség a vendéglátóiparban foglalkoztatott nők gyermekeinek születéskori egészségére.

Ennek érdekében a felszolgálóként dolgozó nők újszülöttjeinek egészségi mutatóiban a szigorítás előtti és utáni időszak között bekövetkező változást vetették össze egy kontrollcsoport hasonló adataival. A kontrollcsoportot kereskedelemben és szolgáltatási szektorban dolgozó nők – pl. bolti eladók, pénztárosok, fodrászok, kozmetikusok – alkották, akik jellemzően már 2012 előtt is füstmentes munkahelyen tevékenykedtek terhességük alatt.

Eredményeink szerint a dohányzási tilalom szignifikánsan javította az érintett anyák újszülöttjeinek egészségét. A jogszabályváltozás hatására többek között nőtt az átlagos születési súly, csökkent az alacsony (2500 g alatti) születési súlyú újszülöttek és a koraszülöttek aránya, továbbá a csecsemőhalálozás esélye is alacsonyabb lett. A becsült hatások hasonló mértékűek, mint más, kifejezetten a terhes anyákat célzó és az újszülöttek egészségi mutatóit javítani szándékozó (pl. amerikai, kanadai) programok során tapasztalt hatások

– olvasható az eredmények összefoglalójában. Az MTA hozzáteszi: a dohányzási tilalom egyrészt a leszokásra ösztönzi a nőket, másrészt füstmentes munkahelyi környezetet teremt. Hogy e két tényező közül melyik a jelentősebb, az a felhasznált adatok alapján nem vizsgálható, ugyanakkor az érettségivel nem rendelkező – és a felmérések szerint nagyobb arányban dohányzó – nők újszülöttjeinél tapasztaltak nagyobb javulást, ami arra utal, hogy elsősorban a dohányzási szokások megváltoztatása javította a születéskori egészségmutatókat. Azt is megjegyzik, hogy a születéskori egészség a szakirodalom szerint hosszú távon is meghatározó, vagyis a dohányzási tilalom az érintett újszülöttek későbbi életére is kedvezően hat.

Ez is érdekelhet

képcím

Megmutatta újszülött fiát Mészáros Árpád Zsolt

képcím

Így jelzi a testünk, ha túl sok a feszültség

képcím

Megjelentek a rezsicsökkentés újabb részletszabályai - több...