Jókora előnnyel nyerte meg a szlovák választást az ország történetének első női elnöke

Startlap - Startlap
Az ellenzéki liberálisok jelöltje, Zuzana Caputová magyarul is megköszönte a győzelmet.

Zuzana Caputová, az ellenzéki liberális pártok jelöltje nyerte az ötödik közvetlen szlovák elnökválasztás szombati, második, döntő fordulóját – számolt be az MTI

A részvételi arány 97 százalékos feldolgozottság mellett 41,79 százalékot mutatott, és a szavazatok 58,27 százalékát Caputová, 41,72 százalékot pedig Maros Sefcovicra szerzett meg. A hivatalos végeredményt a tervek szerint vasárnap délben jelenti be a központi választási bizottság.

Maros Sefcovic a leadott voksok 60 százalékos összesítése után elsőként gratulált ellenfele győzelméhez. Hasonlóképpen Peter Pellegrini szlovák kormányfő is, aki közölte: reméli, az új államfővel konstruktív együttműködést tud majd folytatni az ország problémáinak megoldásában. Caputová első nyilatkozatában elmondta: győzelmét alázattal fogadja, és úgy gondolja, az országnak változásra van szüksége, továbbá bejelentette, hogy első államfői útja Prágába vezet majd.

Az Új Szó beszámolója szerint Čaputová a Szlovákiában élő kisebbségek nyelvén, így magyarul is megköszönte a győzelmét, valamint hangsúlyozta, hogy mindenki elnöke szeretne lenni. 

Örömmel tölt el a választás eredménye, s tudom, holnap számos interpretációját olvassuk majd el. Ugyanakkor szeretném elmondani, hogy nemcsak a győzelemnek örülök, hanem annak is, ahogyan lezajlott a választás. Sokan kétségbe vontuk, nem hittük el, hogy saját politikai véleményünkkel is harcba lehet szállni, hogy nem kell a populizmus vonatára felszállni, hogy lehet igazat mondani, hogy agresszív szótár és övön aluli ütések nélkül is fel lehet kelteni az emberek figyelmét és érdeklődését

– idézi a portál Caputovát.

Ez is érdekelhet

képcím

Fico: soha nem támogatjuk Magyarország jogainak korlátozását az...

képcím

Váratlan fordulat a szlovák-magyar határon

képcím

Putyin megerősítette, hogy indul a 2024-es oroszországi...