Jókora előnnyel nyerte meg a szlovák választást az ország történetének első női elnöke

Az ellenzéki liberálisok jelöltje, Zuzana Caputová magyarul is megköszönte a győzelmet.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2019-03-31 14:02

Fotó: MTI/AP/Petr David Josek

Zuzana Caputová, az ellenzéki liberális pártok jelöltje nyerte az ötödik közvetlen szlovák elnökválasztás szombati, második, döntő fordulóját – számolt be az MTI

A részvételi arány 97 százalékos feldolgozottság mellett 41,79 százalékot mutatott, és a szavazatok 58,27 százalékát Caputová, 41,72 százalékot pedig Maros Sefcovicra szerzett meg. A hivatalos végeredményt a tervek szerint vasárnap délben jelenti be a központi választási bizottság.

Maros Sefcovic a leadott voksok 60 százalékos összesítése után elsőként gratulált ellenfele győzelméhez. Hasonlóképpen Peter Pellegrini szlovák kormányfő is, aki közölte: reméli, az új államfővel konstruktív együttműködést tud majd folytatni az ország problémáinak megoldásában. Caputová első nyilatkozatában elmondta: győzelmét alázattal fogadja, és úgy gondolja, az országnak változásra van szüksége, továbbá bejelentette, hogy első államfői útja Prágába vezet majd.

Az Új Szó beszámolója szerint Čaputová a Szlovákiában élő kisebbségek nyelvén, így magyarul is megköszönte a győzelmét, valamint hangsúlyozta, hogy mindenki elnöke szeretne lenni. 

Örömmel tölt el a választás eredménye, s tudom, holnap számos interpretációját olvassuk majd el. Ugyanakkor szeretném elmondani, hogy nemcsak a győzelemnek örülök, hanem annak is, ahogyan lezajlott a választás. Sokan kétségbe vontuk, nem hittük el, hogy saját politikai véleményünkkel is harcba lehet szállni, hogy nem kell a populizmus vonatára felszállni, hogy lehet igazat mondani, hogy agresszív szótár és övön aluli ütések nélkül is fel lehet kelteni az emberek figyelmét és érdeklődését

– idézi a portál Caputovát.

Mai nap hírei

Magyarországon is megtalálható a világ leggusztustalanabb élőlénye

unilife.hu9 órája

Emelkedtek az üzemanyagárak, emelkedik a Pulzusom

gepmax.hu10 órája

Zöldhulladék égetési tilalom: mit szabad és mit nem?

agroinform.hu15 órája

Elszálltak a hazai használtautó-piacon az árak

autopro.hu16 órája

Egy Magyar akadályozhatja meg, hogy Trump Patriot Partynak nevezze az új pártját, a neve Donald Magyar

444.hu17 órája

COVID – Németországban új kezelést vezetnek be

napidoktor.hu19 órája

Ezer alatt az új fertőzöttek száma Magyarországon

demokrata.hu19 órája

Jakab Ferenc: Rá fog menni az évünk a járványra

168ora.hu19 órája