Elsöprő fölénnyel tarolt a szlovák elnökválasztáson egy liberális polgárjogi aktivista, aki történetesen nő

Startlap - Startlap
Nagyon szabadulnának már Fico emlékétől, így először lehet női államfője az országnak.

Az ötödik közvetlen szlovák elnökválasztás első körét a nem hivatalos végeredmények, vagyis a jegyzőkönyvek 95 százalékot meghaladó feldolgozottsága szerint jelentős előnnyel Zuzana Caputová, az ellenzéki liberális pártok jelöltje nyerte. Így ő és a második legtöbb voksot szerzett Maros Sefcovics, a jelenlegi legerősebb kormánypárt, az Irány jelöltje került be az államfőválasztás második körébe – közölte az MTI.

A polgárjogi aktivista Caputová személyében Szlovákiának először lehet női államfője. Jarábik Balázs politológus szombat reggel a köztévében arról beszélt: a 44 éves jogásznő esetleges megválasztása a szlovák politika generációváltást is jelzi. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a választások elsősorban nem Zuzana Caputováról szólnak, hanem Ján Kuciak újságíró és menyasszonyának meggyilkolásáról, valamint a még tavaly lemondott Robert Fico miniszterelnökről, akiről a politológus így nyilatkozott:

Agyonnyomja a szlovák politikát a személyiségével, s azzal a konfliktussal, amit hordoz, és (…) Zuzana Caputovát azért is ismerték meg, mert ő nem Fico.

A nem hivatalos végeredmények szerint Zuzana Caputová a szavazatok 40,24 százalékát szerezte meg, míg Maros Sefcovicsra 18,73 százalék voksolt. Mivel a jelöltek egyike sem kapta meg a voksok legalább felét, március 30-án sor kerül a második választási körre, ahol a két legtöbb szavazatot szerzett jelölt között lehet választani.

A hétvégi választáson a 4,45 millió szavazásra jogosult szlovákiai választópolgár közül közel kétmillióan fejezték ki a véleményüket, ami enyhén meghaladta az utolsó három voksolás átlagát. Az államfőválasztás hivatalos végeredményét vasárnap délben jelenti be a központi választási bizottság.

Ez is érdekelhet

képcím

Fico: soha nem támogatjuk Magyarország jogainak korlátozását az...

képcím

Váratlan fordulat a szlovák-magyar határon

képcím

Putyin megerősítette, hogy indul a 2024-es oroszországi...