Jöhetnek a hálapénzmentes övezetek a magyar egészségügyben

Komoly változásokat tervez az államtitkár.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-07-02 09:48

Címlapkép: Thinkstock (illusztráció)

A koraszülöttmentés és -ellátás fejlesztését, a védőnői hálózat erősítését, a nemzeti védőoltási program, a gyermekfogászat és a házi gyermekorvosi hálózat erősítését is a legsürgetőbb teendők közé sorolja a Magyar Hírlap hétfői számában megjelent interjúban Nagy Anikó, az egészségügyért felelős államtitkár.

A kormány 2010 óta pótolja az egészségügytől a korábbi kormányok által elvett pénzeket, így 2019-ben 647 milliárd forinttal több jut e területre, mint a baloldal által utoljára benyújtott költségvetésben – hangsúlyozta az államtitkár.

Jelentős többlettel számol jövőre egyebek mellett a gyógyító-megelőző kassza, ami elsősorban új gyógyszerek és technológiák bevezetését, az új készítmények elterjesztését jelenti.

Hozzátette: az egészségügyi szakdolgozók további, már korábban ütemezett béremelésére is van pénz a költségbevetésben. Ezen felül jelentős plusz jut a betegszállításra, a gyermekellátásra, illetve az országos népegészségügyi programokra.

A kórházak eladósodásával kapcsolatban azt mondta, az a céljuk, hogy ne csupán utólagos adósságkonszolidációra, hanem évközbeni forrásbővítésre is legyen majd lehetőség, illetve, hogy egyre kisebb mértékben vagy egyáltalán ne halmozódjanak fel tartozások.

Az új államtitkár pártolja, hogy növekedjen az ápolók társadalmi elismertsége, hiszen szerinte rendkívül lelkiismeretes és odaadó munkát végeznek, szakmailag pedig nemzetközi szinten is kiemelkedő a felkészültségük.

Ne gondolja senki azt, hogy attól függ az ellátáshoz való hozzáférése, illetve a kezelés minősége, fizet-e hálapénzt – ezt a szemléletváltást viszonylag gyorsan szeretné elérni Nagy Anikó, aki támogatja a hálapénzmentes övezetek elterjedését.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az egészségügyi szakdolgozók bére átlagosan hatvanöt százalékkal emelkedik 2016 és 2019 között, az idei nyolcszázalékos emelés már megtörtént.

A gyermekbaleseti és -sürgősségi ellátás önálló szakmává tétele egyedülálló lesz Európában – ígérte -, s nem utolsósorban minőségi hálózat alakul ezen a területen.

 

(MTI)

Mai nap hírei

Az autóbérlést forradalmasító szolgáltatást indít a Kia

autopro.hu11 órája

Hackertámadás érte Magyarországot

gsmring.hu13 órája

Óriási csapást mér Szegedre a Fidesz - iszonyú, amit a városunkkal tesznek

szeged.ezalenyeg.hu14 órája

Csaknem 20 kilótól szabadult meg Varga Feri

napidoktor.hu16 órája

A nők számára tragédiával ért fel, amikor láthatóvá vált a testük

konyvesmagazin.hu16 órája

Négy év, négyszáz millió, négy bukott igazolás - Guardiola és a City védők hányattatott története

eurosport.hosszabbitas.hu16 órája

A 102 éves Juliska néni hosszú életének titka

agroinform.hu16 órája

Szabó Ádámot sokkolta Köllő Babett megjegyzése: „Egyáltalán nem tudtam rajta nevetni”

femcafe.hu17 órája