Jöhet a 9 órás iskolakezdés? Válaszolt a minisztérium

A gyerekek és a szülők nagy része az iskola miatt 6-7 óra között kel minden reggel, ami mindenkinek szörnyen megterhelő. Ismét felmerült a kérdés, mi lenne a tanítás ideális kezdési időpontja?

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-08-27 12:40

Fotó: thinkstockphotos.com

Már csak egy hét, és itt az iskolakezdés – közel egymillió magyar iskolás kel majd nyűgösen és ül be az padokba álmos szemekkel.

Jó lenne többet aludnia a gyerekeknek? Lehetséges ez egyáltalán? Egyszerűbb lenne a szülők és a kamaszok élete, ha egy órával később kezdődne a tanítás? Ezekre a 9 órás iskolakezdéssel kapcsolatos kérdésekre kereste a választ a Pénzcentrum jogalkotók és szakemberek segítségével.

Kisgyermekkorban talán még nem akkora kihívás korán felkelni, ám egy kamasz szervezetét és idegrendszerét már komolyan le tudja terhelni.

Mogyorósi Rebeka iskolapszichológus szerint a gyerekek gyakran fáradtak és kialvatlanok, ami a teljesítményükre is kihat – ez lehet a késői fekvés vagy a korai kelés, a túlzsúfolt órarend, a levegőtlen tantermek és a kevés mozgás miatt.

Több alvással foglalkozó tudományos kutatás is alátámasztotta már, hogy az iskolarendszer nem alkalmazkodik a serdülők biológiai órájához. Ez kialvatlanságot, folyamatos fáradtságot eredményezhet, az iskolai teljesítményen pedig jelentősen javítana egy kis extra pihenés. Ezt felismerve az Egyesült Államokban már sok helyen 9 órakor csengetnek be, ami kifejezetten jótékonyan hat a fiatalok teljesítményére.

Ez elméletben Magyarországon is működhetne, ugyanis hazánkban nem határozza meg az iskolakezdés pontos időpontját jogszabály. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma azonban azt válaszolta a lapnak, hogy országos, egységes iskolakezdési szabályozás bevezetését nem tervezik.

A szülők életét sem ártana átalakítani

Az iskolapszichológus szerint a változáshoz a szülők munkaórái is reformra szorulnának, emellett fókuszáltabb tananyagra is szükség lenne, hogy ne kelljen ugyanannyival tovább bent maradniuk a gyerekeknek.

Kérdéses, hogy valaha be fog-e következni ez a fordulat, addig is fontos, hogy a szülők figyeljenek arra, hogy a gyermek életében egészen kiskortól alakuljon az állandó napi rutin és az egészséges alvási ciklus. Nagyban hátráltathatja az elegendő alvást az elektronikai eszközök használata (okostelefon, számítógép, televízió), így érdemes ezeket minél inkább kiszűrni a gyermek életéből.

A Pénzcentrum tavalyi felmérése során 12 ezer olvasót kérdezett meg a később kezdődő tanításról.

Túlnyomó részük arra szavazott, hogy jót tenne gyermekének  a későbbi kelés az állandó fáradtság miatt, a második hely szerint egyszerűen előbb kellene lefektetni a gyerekeket. A harmadik helyre azok a szavazók kerültek, akik így nem tudnák elvinni a gyerekeket az iskolába (vagy emiatt elkésnének a munkahelyükről), a negyedik helyre azok, akik örülnének, mert délután nem kellene rohanniuk értük a suliba. Utolsó helyre azok a szavazók kerültek, akik szerint meg kell edződniük a gyerekeknek, az élet kemény, szokjanak hozzá.

Mai nap hírei

Másodjára is elkapta a koronavírust Vándor Éva

ifaktor.hu7 órája

Tömeges felmondás egy fővárosi kórházban, leállt egy vidéki szakrendelő

napi.hu8 órája

Tordai: Orbán Viktornak kevés a tudása

demokrata.hu9 órája

Még a NASA-t is sokkolta az, amit Oroszországban találtak

promotions.hu11 órája

„Nem engedjük, hogy Orbán zsaroljon minket” – reagált a magyar miniszterelnök levelére egy osztrák néppárti képviselő

444.hu15 órája

Novák Katalin is kikelt magából a Néppártra

168.hu16 órája

Sokkolta a csillagászokat a Vénuszról készült fotó

liner.hu17 órája

Százezer forintból napelemes rendszer? Állami támogatással igen!

alternativenergia.hu18 órája