Jimi Hendrix három év alatt vonult be a rocktörténelembe

76 éve született a legendás zenész.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-11-27 09:04

Fotó: YouTube

A mai napig kulturális ikonnak számító, kivételes tehetségű James Marshall „Jimi” Hendrix 1942. november 27-én született Seattle-ben. Sokak szerint ő a valaha élt legjobb és legnagyobb hatású rockgitáros. 27 évesen hunyt el, de zenéje örök.

Seprűnyélen kezdte a gitározást, vagyis annak imitálását, de hamar megtanult valódi hangszeren is játszani.

Kerülte az iskolát, ahonnan emiatt eltanácsolták, tizenhét évesen már a zenéből élt. Első koncertje után még onnan is kirúgták, túlságosan vadnak találták a stílusát.

 

 

Autólopás miatt elkapták, de két éves börtönbüntetését katonai szolgálatra válthatta, ejtőernyősként szolgált. Leszerelésének oka nem tisztázott, Hendrix először azt állította, hogy egy ejtőernyős ugráskor eltört a bokája, máskor pedig azt, hogy homoszexuálisnak vallotta magát és emiatt távozott a hadseregtől. Egyszer azt nyilatkozta, hogy egyebek mellett az ejtőernyők között süvítő levegő hangja inspirálta gitárjának különleges hangzását.

1966 nyarán megalapította saját zenekarát, a Jimmy James and the Blue Flamest, amely gyorsan népszerű lett. Ekkor figyelt fel rá Chas Chandler, az Animals basszusgitárosa, aki menedzserkedett is. Magával vitte Londonba és Jimi Hendrix Experience néven zenekart verbuvált mellé, akikkel kiadta első kislemezét, a Hey Joe-t.

Ezután jelent meg bemutatkozó albuma, az Are You Experienced, rajta olyan dalokkal, mint a Foxy Lady, a Purple Haze és a Red House.

Hamarosan jött az Axis: Bold as Love című album, majd a következő évben az Electric Ladyland, amelyen hallható az All Along the Watchtower és a Voodoo Child. Utóbbi gitárriffjét nemrégiben minden idők legjobbjának választották.

1969 augusztusában volt az emlékezetes woodstocki fellépése az amerikai himnusz mára kultikussá vált feldolgozásával.

 

 

Ezután már egyre kevésbé volt a régi önmaga, illegális szereket használt, szinte állandó delíriumban élt, előfordult, hogy koncert közben egyszerűen lesétált a színpadról. A szétesett gitáros 1970-ben lépett utoljára színpadra. A közönség akkor már kifütyülte.

Máig tisztázatlan körülmények között, 1970. szeptember 18-án halt meg. A hivatalos halottkémi jelentés szerint álmatlanságban szenvedett és este az altatókkal bort is fogyasztott, álmában saját hányadékába fulladt. De többen azt állítják, hogy öngyilkos lett, akadnak, akik szerint meggyilkolták.

A Rolling Stone című amerikai szaklap így búcsúztatta: “Jimi Hendrix volt az első néger muzsikus, aki versenyre hívta ki a fehérek rock and roll-ját és le is győzte azt…”

 

Forrás: Wikipedia

Mai nap hírei

A magyar fővárosról, a magyar szurkolókról beszél most a fél világ

hirado.hu5 órája

Az éjjel közel 26 milliárd forintot mozgatott meg a kormány - kik a nyertesek?

mfor.hu8 órája

Máris van érdeklődő az autópálya koncesszióra

vg.hu8 órája

Müller Cecília ismét riadót fújt

168.hu9 órája

Sorra zárnak be a balatoni szabadstrandok: egyre kevesebb helyen fürödhetünk ingyen

penzcentrum.hu10 órája

Államcsínyt vizionál a volt alkotmánybíró

magyarnemzet.hu10 órája

Sarka Kata barátnős napja, mindhárman rendkívül csinosak voltak

liner.hu12 órája

Hazai híres emberek különös iskolai végzettségei

joy.hu13 órája