Izraeli konfliktus: már több mint 2000 halálos áldozatról tudni

Startlap - Startlap
Szerdára virradóra folytatódtak az izraeli légicsapások a Gázai övezet ellen.

Már több mint 1200 izraeli halálos áldozata van a Hamász iszlamista terrorszervezet Izrael ellen indított támadásának – jelentette be szerda reggel az izraeli hadsereg.

A Gázai övezetet irányító Hamász szombaton indított támadásában emellett már több mint 3000 izraeli sebesült meg és hivatalosan 50 eltűntről tudni, köztük külföldiekről is. A The Times of Israel című lap az izraeli egészségügyi minisztériumra hivatkozva azt közölte, hogy 26 sebesült állapota válságos.

A hadsereg egyik szóvivője kiemelte, hogy a most közzétett számok vélhetően emelkedni fognak.

A gázai egészségügyi minisztérium közleménye szerint a támadásra adott megtorló akcióknak már legalább 900 halottja van a Gázai övezetben, 4500-an pedig megsebesültek.

Mindeközben szerdára virradóra folytatódtak az izraeli légicsapások az övezet ellen: a hadsereg azt közölte, 24 óra alatt több száz célpontra mért csapást Gázaváros al-Furkán nevű negyedében, mely izraeli sajtóforrások szerint a Hamász fegyvereseinek egyik központja. Az egyik légicsapás a kikötőt érte, ahol sok halászhajó lángra kapott.

Több mint 260 ezren menekültek el az otthonaikból

Legalább 30 halálos áldozata és több száz sebesültje van a Gázai övezetben az éjszaka folyamán végrehajtott izraeli légicsapásoknak az övezetet irányító Hamász szerdai bejelentése szerint.

Szaláma Marúf, az iszlamisták sajtóközpontjának vezetője azt közölte, találat ért több lakóépületet, gyárat, mecsetet és boltot is.

Mindeközben az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Irodája (OCHA) bejelentette, hogy már több mint 260 ezren menekültek el az otthonaikból az övezetben az izraeli hadsereg a Hamász Izrael ellen indított támadására válaszul adott műveletei nyomán.

Palesztin lakosok a gázai Khan Yunis városban a romokon.
Palesztin lakosok a gázai Khan Yunis városban a romokon (AFP)

Az emberek közül sokan iskolaépületekben, köztük az ENSZ palesztin menekülteket segélyező közel-keleti hivatala (UNRWA) által az övezetben működtetett 88 iskola valamelyikében húzták meg magukat, mintegy 74 ezren pedig rokonoknál kerestek menedéket vagy templomokban kaptak szállást.

Az OCHA palesztin hatósági forrásokra hivatkozva azt közölte, a légicsapások mostanáig több mint 1000 lakóhelyet semmisítettek meg.

Felhívta a figyelmet emellett arra is, hogy egyre nehezebb a szükséget szenvedők támogatása.

(MTI)

Címlapkép: AFP

Ez is érdekelhet

képcím

Elhunyt a székelyudvarhelyi falomlás intenzív osztályon ápolt...

képcím

Halottnak nyilvánították az egyik magyar állampolgárságú...

képcím

Izrael felszámolta a Hamász vezetőinek gázavárosi...