Kiemelt Hírek 2018. június 20.

Itt a nyár - ezek lehetnek a strandolás veszélyei

Startlap Kiemelt Hírek 2018. június 20.
Mutatjuk, hogy mire érdemes jobban odafigyelni a fürdőzés során.

Hetek óta tombol a kánikula, most már valószínűleg a legkarakánabb hőségimádók is úgy gondolják, hogy csak vízközelben elviselhető az élet. A suli végeztével megkezdődött az igazi nyaralószezon, aki teheti, igyekszik a hűsítő vízpartokra áttenni a főhadiszállását.

Sajnos azonban igen gyakori, hogy a forróságtól űzve, meggondolatlanul vetjük bele magunkat a habokba és valamilyen kellemetlen következmény lesz a vége. Nézzük, melyek azok a veszélyforrások, amelyeket érdemes elkerülni, hogy valódi felüdülés legyen a vízparti látogatás!

A legkézenfekvőbb veszély a napégés kialakulása, amely napjainkban egyre fenyegetőbb, az ózonréteg elvékonyodása miatt. Saját érdekünkben szigorúan tartsuk be azt az alapszabályt, hogy dél és négy között ne napozzunk, egyéb esetekben pedig használjunk napvédő termékeket. Ne feledjük, hogy a bolti naptejek hatásának kialakulásához a bekenés után fél óra hatóidő szükséges, és fürdés után újra fel kell őket kenni!

Soha ne ugorjunk felhevült testtel a hideg vízbe! Természetes vizekben, ahol nem látni le a mélybe, ne ugorjunk ellenőrizetlenül a habok közé, hiszen bárhol lehet a vízszint alatt szikla, ami sérülést okozhat! Ha a hideg vízben gyakran görcsöt kap a lábunk, érdemes magnéziumot szednünk. A lábgörcs annak jele is lehet, hogy túlságosan áthűlt a testünk, ilyenkor érdemes kimenni a vízből és kissé átmelegedni.

Főleg uszodában jelenthetnek gondot a különböző fertőzések. A gombák (amik hüvelyi fertőzéseket, bőr- vagy körömproblémákat okozhatnak), sajnos a nedves, meleg közegben kiválóan érzik magukat és gyorsan szaporodva továbbterjednek egyik emberről a másikra.

Soha ne mászkáljunk ilyen helyen papucs nélkül, ne üljünk pucér fenékkel sokak által használt padra és összességében igyekezzünk, hogy a bőrünk a lehető legritkábban érintkezzen az uszoda berendezési tárgyainak felületével. Úszás előtt érdemes fertőtlenítő spray-vel előkezelni a kockázatnak jobban kitett felületeket. Ilyen sprayt otthon is készíthetünk teafa illóolaj felhasználásával.

Keresés az oldalon