Iszonyúan megdrágul ősztől az orosz gáz, ezért szánthatták be a rezsicsökkentést

Startlap - Startlap
Az elmúlt hetekben válhatott egyértelművé a kormány számára, hogy hiába reménykedtek, ősztől még a májusi rekordárnál is többet kell majd fizetni az orosz földgázért. Délelőtti hírösszefoglaló.

Iszonyúan megdrágul ősztől az orosz gáz, ezért szánthatták be a rezsicsökkentést

Már májusra soha nem látott szintre nőtt az Oroszországból érkező gáz ára, a kérdésről adatokat közlő uniós országok közül Magyarország kapta a legdrágábban az orosz gázt ebben a hónapban. A rezsicsökkentés szigorítására viszont alighanem nem ezért volt szükség éppen most, hanem azért, mert az elmúlt hetekben vált egyértelművé, hogy hiába reménykedtek kedvező fordulatban, ősztől még ennél is többet kell majd fizetni a földgázért. Ha érdekel a téma, akkor ezt a cikket nézd meg.

Orbán Viktor: Október vízválasztó lesz

Harcolni fogunk az ellen, hogy a rezsi elvigye a teljes jövedelmüket a családoknak.

Péntek lévén Orbán Viktor a Kossuth rádióban indította a reggelt. A szokásos miniszterelnöki interjú témáját ezúttal főként a rezsicsökkentés, a lakásáfa, az aszály, illetve a lakosság élelmezése, a gázhiány, az infláció és a háború szolgáltatta. Az interjú alapos összefoglalója itt olvasható.

5 forintra csökkentette az áram eladási árát az MVM, mégis ugyanannyit fizetünk, miért?

Egy júliusi áramszámlán látszik, hogy miközben az MVM közel 15 forintot fizet egy kWh áramért, a lakossági árat az A1 kedvezményes díjkategóriában nettó 12,13 forintról 5,11 forintra csökkentették. A rezsicsökkentett áram egységára így is bruttó 36,20 forint maradt, ugyanis a rendszerhasználati díj jelentősen megemelkedett. Míg Németh Szilárd az energiaárak elszabadulásával indokolta a rezsicsökkentés kvázi eltörlését, a második Orbán-kormány egykori energiaügyi helyettes államtitkára, Holoda Attila szerint az árösszetétel változására azért volt szükség, mert NER-közeli érdekeltség jelent meg a piacon Mészáros Lőrinc személyében. Bővebben.

Eltörlik az egyetemi nyelvvizsga-kötelezettséget és átalakítják a felsőoktatási felvételi rendszert

Jóval több jogosítványa lesz a hallgatók kiválasztásában az egyes intézményeknek, és kivezetik a kötelező nyelvvizsgát – jelentette be Csák János kulturális és innovációs miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján. További információkért katt ide.

A fatüzelésre való átállás vizsgálatára utasította az iskolákat Pintér Sándor

MTI/Máthé Zoltán

A Pedagógusok Szakszerveztének alelnöke saját bevallása szerint annyira ledöbbent az ötleten, hogy először nem is hitte el, hogy valódi dokumentumról van szó. A tankerületeket a Belügyminisztérium levélben szólította fel a gázról fatüzelésre történő átállás lehetőségének haladéktalan felmérésére. Bővebben.

Megszűntetik a Nemzeti Közlekedési Központot

A Vitézy Dávid által irányított, mintegy 300 fős szervezet felszámolása teljes meglepetésként ért mindenkit, Vitézy néhány hónapja még arról nyilatkozott, hogy projektjeik mögött “száz százalékos” a politikai támogatás. A drasztikus intézkedésekről Lázár János minisztériuma döntött. Részletek.

Nyomoz a rendőrség Tordai Bence házépítése ügyében

A Budapesti Rendőr-főkapitányság hivatali visszaélés miatt indított nyomozást a Párbeszéd országgyűlési képviselője ellen. Tordai a kormányközeli sajtó szerint 150 milliós luxusvillát épített engedély nélkül a II. kerületben. Az esetről erre a linkre kattintva olvashatsz.

Centiken múlt, hogy nem ismétlődött meg a Hableány tragédiája

A Tv2-höz jutottak el azok a felvételek, amelyeken látszik, ahogy a 2019-es, 28 halálos áldozatot követelő tömegbaleset helyszínétől alig 200 méterre szabálytalanul előzött egy utasokkal teli turistahajó egy sétahajót. A sétahajó kapitánya elmondta, 30 éves pályafutása során még sosem látott hasonló előzést. Mi történt? Innen kiderül.

Markáns hidegfront vet véget a hőségnek

Dan Kitwood/Getty Images

Szombatra jelentősen mérséklődik a forróság, végre csapadék is érkezik, a hőmérséklet azonban így is zömében harminc fok között alakul majd. A következő napok időjárás-előrejelzése itt nézegethető.

(Címlapkép: MTI/AP/Michael Probst)

Ez is érdekelhet

képcím

"El kell foglalnunk Brüsszelt" - Orbán Viktor kiadta választási...

képcím

Orbán: Ezt most túlzásnak érzik a hallgatók, de nem túlzás

képcím

Folytatódhat Orbánék konferenciája Büsszelben