Idegesítőek a poloskák? Íme néhány hasznos tanács ellenük

Állatbarát és kevésbé állatbarát tanácsok következnek, és némi magyarázat arra, hogy mik ezek, és miért vannak ilyen sokan.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-10-09 20:26

Vándorpoloska, vagyis Nezara viridula (Fotó: Wikipedia/Hectonichus)

Szögezzük le rögtön az elején: a poloska nem bogár, a népies büdösbogár elnevezése ellenére sem. Ők is rovarok, de nem bogarak, hanem Hemipterák, vagyis félfedelesszárnyúak. Egy másik tény is megdönthetetlennek tűnik velük kapcsolatban a rendszertani besoroláson túl: invázió van, és ez most már így is marad – írja a hvg.hu.

Vétek Gábor, a Szent István Egyetem Kertészettudományi Kar Rovartani Tanszékének docense elmondta: mivel 2013 ősze óta egyre nő a poloskák száma, ezért nagyon úgy tűnik, hogy ez továbbra sem fog változni. Olvasónk, János küldött néhány fotót arról, hogy náluk milyen súlyos a poloskahelyzet.

Olvasói fotó

Igen, a kis fekete pontok, azok mind poloskák.

Olvasói fotó

Nem az őshonos, hanem az invazív fajok keserítik az életünk

A zöld egyedek vándorpoloskák, a barna színűek pedig ázsiai márványpoloskák. Ezek Ázsiából, Kelet-Afrikából és Dél-Európából érkeztek hazánkba kereskedelemi szállítmányok közvetítésével. Invazív fajok, amelyek sokkal hatékonyabban tudnak szaporodni, mint őshonos társaik, főleg azért, mert természetes ellenségeiket nem hozták magukkal. És hiába próbálkoznak már régóta, egyelőre nem sikerült megfelelő irtószert kikísérletezni ellenünk. Persze a hazai fajok, mint például a bencepoloskák is betévedhetnek az otthonainkba, de ez csak igen ritkán fordul elő.

Ázsiai márványpoloska, azaz Halyomorpha halys (Fotó: Katherine Frey/The Washington Post via Getty Images)

Ősszel a hideg ellen húzodnak be a lakásba

Amellett, hogy roppant idegesítőek, és bűzmirigyüknek köszönhetően büdösek is tudnak lenni, az emberre nézve nem jelentenek egészségügyi veszélyt. A telet imágó, vagyis kifejlett állapotban vészelik át, és a hideg elől bújnak el a lakásban. Ami gyakran nem jó megoldás számukra sem: a túl nagy melegtől kiszáradhatnak, de még mindig jobb nekik bent, mint a kinti mínuszokban.

A mezőgazdaságban komoly károkat okoznak

A mezőgazdaság számára már valódi veszélyt jelentenek: speciális szájszervükkel növényi nedveket szívogatnak, jelentős károkat okozva a termésekben. A vándorpoloska a hüvelyeseket, paprikát, paradicsomot és az uborkát szereti a leginkább, az ázsiai márványospoloska viszont még a gyümölcsökre is rámegy.

Mit tehetünk ellenük a lakásban?

A 24.hu egészen érdekes tanácsokkal látja el az olvasókat. Magától értetődő módon elsősorban a szúnyogháló használatát javasolják, azonban érdemes alaposnak lenni, ugyanis ezek az állatok megtalálják az apró réseket.

Ha mégis bejutott, akkor a portál szerint egy gumikesztyűvel megfogva – így nem leszünk büdösek – dobjuk őket a wc-be és húzzuk le, vagy egy zacskóba helyezve tapossuk össze őket. Gumikesztyű helyett rögtön felhúzhatjuk a kezünkre is a szatyrot, és ha megfogtuk az állatot, akkor már csak ki kell fordítani a nejlont, és jöhet megint a taposás.

Amennyiben sok egyedről van szó, a porszívót javasolják pusztító fegyverként: eldobható zsák esetén itt is taposással zárul a vadászat, ha pedig porzsák nélküli a porszívónk, akkor előbb egy zacskóba ürítsük a zsákmányt, majd utána a már ismert módszerrel végezzünk velük.

Olvasói fotó

Szövényi Gergely biológus egy jóval állatbarátabb megoldást javasol, bár tekintve, hogy túlszaporodott fajokról van szó, nem értjük, miért kéne ilyen finoman bánni velük.

Ha a lakásban lévő poloskát nagyon óvatosan megfogjuk, vagy egy pohárba, gyógyszeres fiolába betessékeljük egy papírlap segítségével, akkor talán nem ereszti ránk a bűzmirigyének a váladékát, utána pedig kiereszthetjük az ablakon

– idézi a 444.hu a tudós szavait, aki feltehetően egy inváziómentes övezetben él.

Címkék:

invázió poloska

Mai nap hírei

Soha nem találnád ki, kivel élt George Clooney a leghosszabb ideig

unilife.hu6 órája

Rakonczay sírva mesélt a mentésről

eletforma.hu7 órája

23 éves, dolgozó fiatalt interjúvoltak a HírTV-ben, de elfelejtették közölni, hogy ő a Fidelitas közép-dunántúli vezetője

444.hu8 órája

Schmuck Erzsébet petíciót indít

demokrata.hu10 órája

Koronavírus: Kevesebben fertőződtek meg és a halottak száma is csökkent

168ora.hu13 órája

A férfiak intim daganatairól

szimpatika.hu15 órája

Olcsóbb iPhone érkezhet áprilisban

digitalhungary.hu17 órája

Katalin hercegnét alaposan meglepte Harry és Meghan

joy.hu19 órája