'Ide is ölni jöttek!' - tíz évvel ezelőtt kezdődött a romák elleni támadássorozat

2008. július 21-én kezdetét vette az ország egyik legsúlyosabb bűncselekmény-sorozata, amely romák ellen irányult.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-07-21 17:10

Újságírók várakoznak a romatelepen a Rákóczi úton. Több tucatnyi kommandós és rohamrendőr biztosította a Pest megyei Galgagyörkön a romák elleni támadássorozat helyszíni bizonyítási eljárását 2010--ben. A két évvel korábbi sörétes fegyveres támadás helyszínéhez vezető utat hermetikusan lezárták. Az összesen hat halálos áldozatot követelő bűncselekmény-sorozat egyik gyanúsítottja, K. Árpád vallomása alapján rekonstruálják a 2008. július 21-én történteket. MTI Fotó: H. Szabó Sándor

Először Galgagyörkön húzták meg a ravaszt a más településeken később hat ember életét kioltó gyilkosok.

Ekkor, a támadássorozat első esetében 42 éves Kiss Árpád és kilenc évvel fiatalabb öccse, István, valamint a 34 éves Pető Zsolt többször is rálőtt két galgagyörki lakóházra, ahol cigányok éltek. Ebben a támadásban nem sérült meg senki – csodával határos módon.

Mintha ma lett volna, olyan tisztán emlékszem arra az éjszakára. Mindenki lefeküdt már aznap este, a fiam, a négy és fél éves kisunokám, a férjem, meg én is. Éjfél után durranásokra, meg felvillanó fényekre riadtunk. Nem tudtam, mi történik, a férjem mondta, hogy lőnek ránk

– idézte fel a helyszíni riportot készítő Népszavának a 2008. július 21-re virradó galgagyörki éjszakát Bangó Lászlóné. Hozzátette:

Megúsztuk, nem találtak el senkit, de ez csak a szerencsén múlt. Később kiderült, ide is ölni jöttek!

2016. januárjában ítélte jogerősen tényleges életfogytiglanra a támadások miatt Kiss Árpádot, Kiss Istvánt és Pető Zsoltot a Kúria.

Egy lakó mutatja a szétlőtt ablakot Galgagyörkön 2008. július 21-én, ahol a Rákóczi utcában ismeretlenek lakóházakra adtak le lövéseket. Az utcán több töltényhüvelyt is találtak a rendőrök.  MTI Fotó: E. Várkonyi Péter

Csontos István a két utolsó támadásban vett részt sofőrként, az ő 13 éves fegyházbüntetése már korábban jogerőre emelkedett.

A három vádlott 2008-ban és 2009-ben kilenc helyszínen – Galgagyörkön, Piricsén, Nyíradonyban, Tarnabodon, Nagycsécsen, Alsózsolcán, Tatárszentgyörgyön, Tiszalökön, Kislétán – hajtott végre Molotov-koktélos, fegyveres támadást romák otthona ellen. Hat embert, köztük egy gyereket megöltek, öt áldozatuk megsérült, összesen ötvenöt ember testi épségét veszélyeztették.

Nyitva hagyott kérdések

A 168 óra szintén hosszú cikkben foglalkozik a tíz évvel ezelőtti támadással. Mint írják,  ugyan a tettesek azóta életfogytig tartó börtönbüntetésüket töltik, a közvélemény úgy érezheti – joggal – , hogy az ügyet még mindig nem tárták föl teljes egészében.

A cikk számos, különös, tisztázatlan kérdést vet fel az üggyel kapcsolatban, többek között azt is, hogy a szakértők bizonyosnak tartják, hogy a négy elítélt, a Kiss testvérek, Pető és Csontos mellett kellett lennie még legalább egy embernek, aki ha máshol nem, a besenyszögi fegyverbeszerzésnél bizonyosan jelen volt. De azt még mindig senki nem tudja, hogy ő ki lehet.  Emellett pletykálnak külföldi finanszírozókról is.

Mai nap hírei

Az alábbi 3 csillagjegy nem képes titkot tartani - És van 3, akik örökre megőrzik őket

joy.hu9 órája

Jönnek a fagyok

agroinform.hu10 órája

Játék jachtot kapott Szijjártó, hogy azzal szórakozzon, ne a közpénzzel

ezalenyeg.hu10 órája

A 6. kihalási hullám most zajlik, akkor is ha sokan tagadják

koponyeg.hu11 órája

Neked vajon hány éves a lelked? Tűpontos jellemzést ad rólad

femcafe.hu13 órája

Egy nyolcassal üzent a Bayern, a BVB U-21-es támadókkal üldözne, Gulácsiéknak Werner pótlása lesz a kulcs - indul a Bundesliga

eurosport.hosszabbitas.hu16 órája

Tizenkétezerhez közelít az aktív fertőzöttek száma, hat honfitásunk hunyt el

demokrata.hu18 órája

Már a tengerentúlon Vujity Trvtko?

eletforma.hu19 órája