Kiemelt Hírek 2021. január 16.

Hová tűnt az influenza? A válasz összefügg a koronavírussal

Startlap Kiemelt Hírek 2021. január 16.
Sem hazánkban, sem a többi európai országban nem tombol az ilyenkor szokásos influenzajárvány. Hogy miért, arra van magyarázat. Heti hírösszefoglaló.

Hová tűnt az influenza? A válasz összefügg a koronavírussal

A Nemzeti Népegészségügyi Központ legutóbb közzétett jelentése szerint 2021. január 4. és 10. között  az országban mindössze 4100 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Ebben a cikkbenPrinz Gyula, a Magyar Orvosi Kamara infektológus szakértője mondja el, mivel magyarázható az igazolt influenzás megbetegedések alacsony száma.

Márciustól a légitársaságok bevezetik a vakcinaútlevelet

Tavasszal a nagyobb nemzetközi légitársaságok megkezdhetik a Travel Pass digitális egészségügyi rendszer alkalmazását. Minderről itt olvashatsz.

Megháromszorozódott a 300 ezer forint feletti nyugdíjasok száma, 1,2 millióan kapnak átlag alatti ellátást

Látványosan megugrott azok tábora, akik havi 200, illetve 300 ezer forint feletti nyugdíjat kapnak – derül ki a KSH adatsorából. Az alacsonyabb nyugdíjúak száma eközben mérséklődött valamelyest, de még mindig több mint félmillióan voltak, akiknek havi 100 ezer forintnál kevesebbel kellett beérniük. Részletek itt.

Mentőhelikoptert kért Rakonczay Gábor

A kétszeres Guinness-világrekorder és hatszoros óceánátkelő magyar hajós arra vállalkozott, hogy a saját maga által épített, merev testű, mindössze 5,5×1,5 méteres SUP-pon, vagyis szörfdeszkán állva szelje át az Atlanti-óceánt. Rakonczay Gábor vasárnap indult Gran Canariáról, péntek késő este azonban bejelentették, hogy az eredetileg 55-65 napra tervezett expedíció véget ért. Bővebben itt.

Rakonczay Gábor. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Ennyi fiatalt érint az SZJA-mentesség

Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy adókedvezmény jön a fiataloknak is: legkésőbb 2022. január elsejétől azok a fiatalok, akik még nem töltötték be a 25. életévüket, jövedelemadó-mentességet kapnak. Ha érdekel, hány fiatalt érint ez a döntés, arról itt olvashatsz.

Orbán: A kínai vakcinával jóval a nyár előtt is visszakaphatjuk az életünket

Hamarosan új fázisba lép az oltási program, a 60 évnél idősebb krónikus betegek 1 millió 756 ezren vannak. A miniszterelnök szerint egy hétvége alatt be tudnák őket oltani, ha lenne elég vakcina, de nincs. Orbán Viktor itt beszélt arról, mi a helyzet a kínai oltóanyaggal.

Ezért megy ilyen lassan az oltás az Európai Unióban

Óriási különbségek vannak az egyes vakcinák előállítási költségei és az áraik között, de amikor az EU megkötötte a nagy közös üzletet, még nem lehetett tudni, melyik oltóanyag készül el előbb. Most mindenki arra vár, hogy az olcsó vakcina is engedélyt kapjon. Addig igazán csak Németország lesz hatékony az oltásban. Ha tudni szeretnéd, milyen különalkut kötöttek, olvasd el ezt a cikket.

Orbán Viktor pénzesőt zúdít a vidékre

A legújabb Magyar Közlönyben megjelent egy kormányhatározat a vidékfejlesztésre szánható pénzekről, lapértesülések szerint mindez Orbán Viktor választási mestertervének része. Ha érdekel a téma, akkor ezt a cikket olvasd el.

Megint százmilliókat pumpált a kormány a vizes vb-t szervező, botrányokat halmozó cégbe

A 2017-es sporteseményt szervező Bp2017 Kft. a saját végelszámolását is túlélte: Kásler Miklós szinte napra pontosan egy évvel azután, hogy a társaság megszűnéséről döntött, leállította az eljárást. Annak ellenére, hogy a saját, és úgy általában a magyar sportesemények nimbuszát teljesen vállalhatatlan szintre romboló cég gazdálkodásáért egy személyben felelős vezetője ellen már elfogatóparancsot adtak ki. Bővebben.

Ismét milliárdokat osztott szét titokban a kormány

Az átláthatatlanul osztogatott turisztikai támogatásokból Orbán volt miniszterének és a Mocsai családnak is jutott, valamint fideszes önkormányzatok sora is a nyertesek között. Hogy kik és mekkora összeg felett rendelkezhetnek, ebből a cikkből kiderül.

Keresés az oldalon