Hódmezővásárhelyi polgármester-választás: tizenkét éve nem kapott ekkora ütést a Fidesz

Startlap - Startlap
A függetlenként induló Márki-Zay Péter váratlan győzelmet aratott Lázár János városában.

Az Almási István (Fidesz-KDNP) polgármester halála miatt kiírt hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választást az ellenzéki pártok által támogatott Márki-Zay Péter (független) nyerte.

A valasztas.hu-n közzétett, 100 százalékos feldolgozottságú adatok alapján a hódmezővásárhelyi polgármester-választást Márki-Zay Péter (független) 13 076 szavazattal (57,49 százalék) nyerte, Hegedűs Zoltánt, a Fidesz-KDNP jelöltjét, a város alpolgármesterét 9468-an (41,63 százalék), Hernádi Gyulát (független) 201-en (0,88 százalék) támogatták. A voksoláson a szavazópolgárok több mint 62 százaléka vett részt.

Ma Hódmezővásárhelyért dobogott az ország szíve, a város ma történelmet írt – mondta a voksolás utáni sajtótájékoztatóján Márki-Zay Péter. Kijelentette: köszönettel tartozik minden hódmezővásárhelyi polgárnak, függetlenül attól, hogy kire voksolt, hiszen a szavazásra jogosultak több mint 60 százaléka járult az urnákhoz.

“A mai választás Hódmezővásárhelyen azt bizonyította, hogy az országban van még demokrácia, hiszen az emberek kifejezték a véleményüket” – fogalmazott Márki-Zay Péter. “A demokrácia legfontosabb értékeink egyike, ha nem a legfontosabb, ne hagyjuk elveszni!” – szólított fel.

Véleménye szerint Hódmezővásárhelyen és az országban is rendszerváltó hangulat van. “Ma a városban az emberek összefogtak és megmutatták, hogy Hódmezővásárhelyen és az országban is van igény szabadságra, demokráciára, jogállamra, piacgazdaságra és európai elkötelezettségre, valamint arra is, hogy megszűnjön a korrupció, a hazudozás és a megfélemlítés” – hangoztatta.

A leendő polgármester szerint az eredmények az egész országnak reményt adnak arra, hogy – a hazugságokkal ellentétben – a Fidesz legyőzhető.

 

Kiskunhalason és Rózsafán is időközi önkormányzati választást tartottak vasárnap.

A Bács-Kiskun megyei Kiskunhalason az időközi önkormányzati képviselőválasztáson a Nemzeti Választási Iroda honlapjának adatai szerint Juhász György (Fidesz-KDNP) 454 szavazatot (68,07 százalék) kapott, Fejes Ferencre (független) 206-an szavaztak (30,88 százalék), Czupor Attila László, a Magyar Munkáspárt jelöltje alig több mint 1 százalékos eredményt ért el 7 szavazattal. A névjegyzékben 2342-an szerepeltek. A választásra jogosultak több mint 28 százaléka vett részt a voksoláson.

A Baranya megyei Rózsafán öt független jelölt közül Németh Norbertet választották polgármesterré – tájékoztatta a helyi választási iroda vezetője, a nagypeterdi közös önkormányzati hivatal jegyzője az MTI-t. Az időközi önkormányzati választást azért kellett kiírni, mert a képviselő-testület november végén feloszlatta magát.

Borsos Kinga közlése szerint Németh Norbert 69, a korábban Fidesz-KDNP-s jelöltként megválasztott, de a vasárnapi voksoláson a településvezetői tisztségért függetlenként újraindult Bogdán László 44 szavazatot kapott. Király Attilára 37-en, Szomor Nikolettre 26-an, Szőlősi Csabára 9-en voksoltak.

A 292 szavazásra jogosult választó közül 189-en jelentek meg az urnánál, két érvénytelen szavazat mellett két nem lepecsételt szavazólapot is regisztráltak – jelezte Borsos Kinga. A négy képviselői helyet független jelöltek nyerték – tette hozzá.

 

Forrás: MTI

Fotó: Facebook / Márki-Zay Péter

Ez is érdekelhet

képcím

Az MSZP-s Bangóné diplomájáról nem tud a főiskola, ahova...

képcím

Biden: Putyin bevonul Ukrajnába, de "keserves árat fizet majd...

képcím

Kásler elmondta, kiknek kellene felvenni a negyedik oltást