Kiemelt Hírek 2020. május 05.

Hitelszerződések százezreinek törlesztőrészlete ugorhat meg még ebben a hónapban

Startlap Kiemelt Hírek 2020. május 05.
A jegybanki szigor miatt áprilisban négyéves csúcspontra emelkedtek a rövid lejáratú bankközi kamatok. Reggeli hírösszefoglaló.

Hitelszerződések százezreinek törlesztőrészlete ugorhat meg még ebben a hónapban

Áprilisban négyéves csúcspontra emelkedtek a rövid lejáratú bankközi kamatok a Magyar Nemzeti Bank szigorító lépéseinek köszönhetően. A májusi fordulónappal rendelkező változó kamatozású hitelek kamatozása ezt követi, így több százezer lakossági és vállalkozási hitelszerződés törlesztőrészlete ugorhat meg ebben a hónapban. Akik kihasználták a törlesztési moratóriumot, azoknak a halasztott kamattartozásuk és a futamidejük emelkedik, és amennyiben a jegybanki szigor marad, úgy januártól a törlesztőrészletük is. Ebben a cikkben kiszámolták, mennyivel nőhetnek a törlesztőrészletek, valamint mennyivel hosszabbodhat meg a futamidő.

A kormányszóvívő azt mondta, a magánegészségügyben a szolgáltató köteles megfizetni a koronavírusteszt árát, meg azt is, hogy mégsem

Kásler Miklós múlt csütörtökön jelezte, hogy szigorú óvintézkedések mellett újraindulhat a március 16. óta csak sürgősségi esetekre korlátozott betegellátás. A miniszter hétfőre ígért részletes tájékoztatást, de ez nem érkezett meg. A legnagyobb kérdés az, hogy a kötelezőként előírt koronavírustesztet ki és hogyan végzi el. A közfinanszírozott ellátásban az orvosok és a páciensek részéről egyaránt teljes a káosz. Ha érdekel a téma, akkor itt folytasd az olvasást.

Rónai Egon az ATV-ben a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivőjénél érdeklődött, hogy mi a helyzet a magánegészségügyi szolgáltatások terén, ott ki állja a teszt költségeit. Farkas Örs határozott választ adott: a költségek a szolgáltatót terhelik. Aztán kicsit később azt mondta, mégsem így van. Részletek itt.

WHO: 2021 végéig nem lesz koronavírus elleni oltás

Fotó: Ákos Stiller/Bloomberg via Getty Images

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Globális Járványriasztási és Válaszadási Hálózatának elnöke, Dale Fisherszerint a következő év végéig nem készül el a koronavírus elleni vakcina. A témáról bővebben ebben a cikkben írnak.

Tovább emelkedett a magyarországi koronavírusos betegek száma, és többen meghaltak

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírust, és több beteg meghalt a vírus következtében. A friss, hivatalos koronavírusos statisztikákat erre a linkre kattintva ismerheted meg.

A veszélyhelyzetre hivatkozva háromszorosára növelte az állam a közérdekű adatok kiadásának határidejét

Egy hétfő este megjelent kormányrendelet értelmében az eddigi 15 napról 45 napra emelkedik a közérdekű adatkérelem válaszadásának határideje. A veszélyhelyzettel indokolt rendelet egyéb módosításokat is tartalmaz. Részletek itt.

Simonka György két közeli rokonának majdnem egy tucat dohányboltja van, amik milliárdos bevételt termeltek

A vád alá helyezett fideszes országgyűlési képviselőre 850 millió forintos vagyonelkobzást kért az ügyészség. Simonka vagyonnyilatkozata rendkívül szerény, azonban unokahúgának és unokaöccsének kifejezetten jól megy az üzlet: Tóth Renáta és Tóth Zsolt érdekeltségébe összesen tizenegy trafik tartozik Békés megyében. Tóth Renáta az egyik vádlottja a Simonka Györgyék ellen büntetőügynek, Tóth Zsolt pedig a jelek szerint született üzletember, ugyanis mindössze 19 éves volt, amikor tulajdonosként beszállt a doghányüzletbe. Részletek itt.

Telefonos szoftverrel követheti az állam a hatósági karantén alá helyezett személyeket

A járványügyi hatóság és a rendőrség mindent tudhat a házi karanténra kötelezett emberek mozgásáról és bizonyos egészségügyi adatairól, amennyiben az érintett önkéntesen nyilatkozik arról, hogy vállalja a megfigyelést. A nyomkövető szoftverről és az azzal kapcsolatos szabályokról ebben a cikkben olvashatsz.

Ilyen az élet most vidéken, ahol ha maszk alatt is, de újra kapnak levegőt

Fotó: MTI/Balázs Attila

A múlt hét szerdán bejelentett új szabályoknak megfelelően a főváros és Pest megye területén kívül az élet elkezdett visszatérni a régi kerékvágásba. Annyiban legalábbis biztosan, hogy lehet sörözni, meg teraszokon ücsörögni. Ugyanakkor sokan még mindig szigorúan tartják a korábbi korlátozásokat, mintha semmi sem változott volna, másokkal viszont azért veszekednek az üzletekben, mert maszk nélkül vásárolnának. A változásoknak legjobban a kereskedők és a vendéglátósok örülnek. Ha ide kattintasz, egy fényképes riportot találsz arról, hogyan telt a hétfő Szegeden és Kiskundorozsmán.

Francia kutatók figyelmeztetnek: a járvány fokozhatja Kelet-Európa átkát, az agyelszívást

A távmunka jövőjével foglalkozó fiatal francia kutatócsapat szerint a home office új folyamatokat indíthat el a globalizált munkaerőpiacon: a jövő a digitális migrációé. Mit jelent ez? Innen kiderül.

Nyári meleg jön a hétvégére

A keddi hidegfront elvonultát követően jelentős melegedésre számíthatunk, majd jövő héttől ismét markáns lehűlés várható. A következő napok részletes időjárás-előrejelzését itt találod.

Keresés az oldalon