Öt éve hunyt el Horn Gyula

Akinek jelentős szerepe volt a vasfüggöny lebontásában.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-06-19 08:00

Fotó: Youtube

Közel hat kórházban töltött év után, 2013. június 19-én hunyt el Horn Gyula, aki 1994 és 1998 között Magyarország miniszterelnöke.

Horn Gyula 1932-ben született, 1956-ban nősült meg, két gyermeke született, Anna és Gyula. Az iskolát abba kellett hagyni az ötödik osztály elvégzése után, és végül felnőttként, munka mellett érettségizett le, majd először a Szovjetunióban szerzett diplomát, és 1970-ben elvégezte a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) Politikai Főiskoláját is. 1956-ban lépett be az akkoriban alakuló Magyar Szocialista Munkáspártba. 1985-ben a Külügyminisztérium államtitkára, 1989-ben külügyminiszter lett a Németh-kormányban.

Külügyminisztersége alatt vette fel Magyarország a diplomáciai kapcsolatot Dél-Koreával, Izraellel, a Vatikánnal, a Dél-afrikai Köztársasággal. Jelentős szerepe volt a vasfüggöny átvágásában, azzal a bejelentéssel, hogy Ausztriába engedte a hazánkban összegyűlt kelet-német menekülteket. 1990-ben ő készítette elő a szovjet csapatok kivonulását, és először vetette fel Magyarország NATO- illetve európai uniós csatlakozásának lehetőségét.

Alapító tagja volt az 1989-ben megalakuló MSZP-nek, aminek 1990 és 1998 között elnöke is volt. Pártja az 1994-es választásokon aratott győzelme után kormányfő lett. Egyik legjelentősebb tette a kemény gazdasági megszorításokat hozó Bokros-csomag bevezetése volt, de ez meg is tépázta népszerűségét. Megítélése kettős, és nem csak a megszorítások, de 1956-os szerepvállalása miatt is, amiről saját önéletrajzi könyvében, a Cölöpökben is ír.

Horn Gyula 2010-ig volt országgyűlési képviselő, de betegsége miatt 2007 után már nem tudott visszatérni a Parlamentbe. 2007 őszén került a Honvédkórházba, ahol haláláig ápolták. Állapotáról nem adtak információt, csak családtagjai, és néhány MSZP politikus látogathatta. Temetésén, a Fiumei úton, a harmadik Magyar Köztársaság minden jelentősebb politikusa megjelent, valamint Martin Schultz, az Európai Parlament elnöke és Hans-Dietrich Genscher korábbi nyugatnémet külügyminiszter is tiszteletét tette.

Mai nap hírei

Azzal támadják Karácsonyékat, amit Tarlósék is terveztek

szabadeuropa.hu10 órája

Menczer: Szijjártó nem rúgott ki elég embert, ha kiszivároghatnak információk

ezalenyeg.hu13 órája

Koronavírus – Országos tisztifőorvos: változott a fertőzöttek korösszetétele

napidoktor.hu13 órája

Önmegsemmisítésbe kezd a WhatsApp

itbusiness.hu14 órája

Gurmai Zita felszólította Orbán Viktort, hogy hagyja abba

demokrata.hu14 órája

Ilyet még tuti, hogy nem láttál: Elizabeth Hurley és fia olyanok, akár az ikrek

joy.hu18 órája

Több száz delfin követte öngyillkosságba a vezetőjét

napmintnap.com18 órája

Rutinos diplomásként bemondaná a nettó 500-as fizetési igényét egy állásinterjún? Sokan megteszik

haszon.hu19 órája