Habeck: Magyarországon is történni kell valaminek

Startlap - Startlap
Elfogadták a háborús veszélyhelyzetről szóló alaptörvény-módosítást; orosz hajókra rakodnak lopott ukrán gabonát; a megszállt Herszonban orosz nyelven fog zajlani az oktatás. Az ukrán-orosz válság hírei.

Habeck: Magyarországon is történni kell valaminek

Robert Habeck német alkancellár, gazdasági miniszter szerint elérhető közelségbe került a megállapodás az orosz kőolaj európai uniós embargójáról – közölte a politikus. Már csak néhány tagállam, mindenekelőtt Magyarország jelez problémákat – jelentette ki Habeck, aki szerint “Magyarországon is történni kell valaminek”. Részletek.

Az Országgyűlés elfogadta az alaptörvény 10. módosítását

Ezentúl ez már nemcsak járványhelyzet, hanem szomszédos országban dúló háború miatt is lehetséges lesz, hogy a kormány veszélyhelyzetet rendeljen el. Bővebben.

Fokozódnak a harcok Donbaszban

Oroszország fokozza harci tevékenységeinek intenzitását a Donbasz keleti részén: az orosz erők Szeverodonyeck, Licsanszk és Rubizsnye bekerítésére törekednek. A brit védelmi minisztérium napi hírszerzési jelentését ebben a cikkben összegzik.

Zelenszkij: Egyedül Putyinnal tárgyalok a háború végéről

Fabrice COFFRINI / AFP

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a davosi Világgazdasági Fórumon tartott videóbeszédében elmondta, hogy kizárólag Vlagyimir Putyin orosz elnökkel hajlandó találkozni, hogy megvitassák a háború befejezését. (24.hu)

Biden Zelenszkijről, Navalnij Putyinról írt esszét a Times-nak

A 2022-es esztendő 100 legnagyobb hatású emberéről jelent meg cikk a Times-ban. A listán szereplő összes személyről egy-egy híres kollégája, csodálója, kritikusa írt pár sort az újságnak: az orosz-ukrán háború két egymással szemben álló vezetőjét, Volodimir Zelenszkijt és Vlagyimir Putyint Joe Biden, illetőleg Alekszej Navalnij mutatta be. Az esszék összefoglalóját itt találod.

Orosz hajókra rakodnak lopott gabonát a Krímen

Új műholdfelvételek igazolják Volodimir Zelenszkij ukrán elnök állításait, miszerint az oroszok folyamatosan lopják az élelmiszert Ukrajnából – írja a CNN. Részletek.

Egyre inkább Ukrajna hátországává válik a NATO keleti szárnya

Új szintre lépett az orosz katonai agresszió ellen védekező Ukrajna megsegítése. A csehek és a szlovákok javítják a sérült ukrán harci járműveket, előbbiek helikoptereket is küldtek Ukrajnába. A témáról itt olvashatsz egy áttekintést.

“Kedves norvég barátaink, ez nem normális, ez nem fair” – új kommunikációs frontot nyitottak a lengyelek

Norvégia akaratlanul is az orosz-ukrán háború haszonélvezője, a skandináv ország 100 milliárd eurós extra haszonra tesz szert azzal, hogy az energia ára az egekbe emelkedik. A lengyel miniszterelnök szerint a norvégoknak meg kéne osztaniuk a profitot, amit az energiahordozók kitermelésével szereznek. Bővebben.

A megszállt Herszonban orosz nyelven fog zajlani az oktatás

Andrey BORODULIN / AFP

Herszonban az ukrán mellett az oroszt is hivatalos nyelvvé tesszük – idézi a regionális katonai közigazgatás Moszkva által támogatott vezetőjét az orosz RIA hírügynökség.

Kirill Sztremouszov közölte, hogy a megszállt területen az iskolák és az egyetemek orosz nyelven fognak működni, de a szülők kérésére ukrán osztályok is alakulhatnak. „Senkinek sem fognak csorbulni a jogai. Ráadásul a krími tatárok népes közössége él a régióban. Alaposan meg fogjuk vitatni velük, hogy a tatár nyelvet ugyanúgy hivatalos nyelvé tegyük-e, ahogy azt a Krím félszigeten tették” – fogalmazott az önjelölt vezető. (24.hu)

Svéd és finn delegáció utazik Ankarába

Szerdán Svéd és finn küldöttség utazik Ankarába, hogy feloldják a törökök ellenállását az északi országok NATO-csatlakozásával szemben – jelentette ki Pekka Haavisto finn külügyminiszter a davosi Világgazdasági Fórumon. (24.hu)

 

Az orosz-ukrán háború történései percről percre itt.

Címlapkép: Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Ez is érdekelhet

képcím

Brutális, meglehetősen hosszan eltartó hőhullám érkezik 

képcím

Bevetette az amerikai rakétarendszereket Ukrajna 

képcím

Ursula von der Leyen elmondta, hány fokkal kell lejjebb csavarni a...