Ha kedves az életed, nem Nógrádban leszel beteg: beteltek az intenzívek, az egész megye ellátás nélkül maradt

A fővárosi és környékbeli stroke-centrumok is sorra utasítják vissza a betegeket, akiknek az élete függ az időben elvégzett speciális kezeléstől. Az egészségügyi ellátás rendszerszintű problémáját mutatja mindkét eset.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2019-02-01 18:07

Fotó: iStock

A Nógrád Megyei Kormányhivatal január 28-án tette közzé a tisztifőorvosnak címzett tájékoztatóját, amely szerint a teljes megye intenzív osztályos ellátás nélkül maradt, ugyanis megteltek a férőhelyek – számolt be a 444.hu.

Mint írják, a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórházban lévő hat ágyból öt foglalt, de több beteget nem tudnak fogadni, mert a sürgősségi osztályon nincs még egy megfelelően működő lélegeztetőgép. A salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház intenzív osztálya ugyancsak megtelt, és várhatóan hosszabb távon nem fognak tudni új pácienst fogadni. Így a megye intenzív terápiára szoruló betegeit kénytelenek távolabbi intézménybe szállítani – már amennyiben túlélik az utat. 

A gond feltehetően nem csak Nógrádra korlátozódik, ugyanis az országos tisztifőorvos – szintén január 28-án – levélben arra kötelezett valamennyi intenzív ellátás szakmában fekvőbeteg-szakellátási kapacitással rendelkező egészségügyi szolgáltatót, hogy a betegeket az ország egész területéről fogadják. Ennek foganatosítása érdekében 500 ezer forintos pénzbírságot helyezett kilátásba, arról viszont nem rendelkezik, hogyan oldják meg a kérdéses intézmények az esetlegesen megnövekedett betegforgalomat.

A cikket szerző Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő szerint

az ellátórendszer elégtelen működését jól jellemzi, hogy az ilyen mértékű lemondás nem egyedi, egyszeri alkalom, hanem többször is megtörtént már.

A nógrádi intezív osztályokon tapasztalható problémákon túl a fővárosi és Pest megyei stroke-centrumok is bajban vannak: a tizenegy központból négy jelezte, hogy nem tudnak fogadni betegeket. A stroke esetében a mihamarabbi ellátás életmentő lehet, az időveszteség radikális következményekkel járhat a beteg életminőségére is: a késlekedés miatt akár élethosszig tartó ápolásra szorulhatnak olyanok, akiknél az időben végzett beavatkozás teljes gyógyulást hozhatna.  

 

Kunetz morbid tanáccsal zárja sorait:

a nógrádiak jobban teszik, ha nem mostanában lesznek nagyon rosszul, aki pedig arra jár, vezessen nagyon óvatosan.