Gulyás Gergely: Ami most történik, ahhoz nincs közöm, de ha mégis, nagyon hálásak lesznek nekem

Startlap - Startlap
Gulyás Gergely szerint aggasztó, hogy a NATO irányt váltott az orosz-ukrán háború tekintetében. A pénzügyminiszter szerint Magyarország a gazdasági növekedés élmezőnyébe fog kerülni idén. Nagy István az importot érintő intézkedést jelentett be. A csütörtöki kormányinfó hírei.

Közel két hónap után ma először tartanak ismét kormányinfót. A sajtótájékoztatón Gulyás Gergely mellett az új kormányszóvivő, Vitályos Eszter, valamint Varga Mihály pénzügyminiszter és Nagy István agrárminiszter vesz részt.

A kormányinfót Vitályos Eszter indította, majd Gulyás Gergely a kormány keddi ülésén hozott döntéseket ismertette. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint egyelőre több a rossz hír, mint a jó, mivel Brüsszelben “nagyobb fokozatra kapcsolt a háborúpárti kommunikáció”. Ennél is aggasztóbb szerinte, hogy a NATO is irányt váltott az ukrajnai háború támogatása ügyében és arra készül, hogy Ukrajna oldalán bevonódik a háborúba. Hozzátette: korábban a NATO csak kommentálta az ukrajnai történéseket, de nem vált a konfliktus tevékeny részesévé, és a világháború veszélyére hivatkozva utasította el a beavatkozás lehetéségét.

Mint mondta, ebben “éles és rosszirányú negatív fordulat állt be”, nyilvánosságra került egy NATO-Ukrajna-misszió terve, létre akarnak hozni egy 100 milliárd dolláros alapot, amivel a katonai kiképzést akarják segíteni és a fegyverszállítást koordinálni. Közölte: Magyarország mint NATO-szövetséges komolyan aggódik emiatt, Magyarország ugyanis védelmi szövetségként tekint a NATO-ra – írja az MTI.

A miniszter elmondta, keddi ülésén a kormány elemezte a nemzetközi politikai és katonai helyzetet. Nagyon veszélyes pillanatban vagyunk, a következő fél év világpolitikai eseményei döntőek lesznek abból a szempontból, hogy a háború vagy a béke irányába mozdul-e el a világ és Európa.

Gulyás Gergely jelezte, hogy a biztonsági kihívásokra reagálva nevezte ki a miniszterelnök a nemzetbiztonsági főtanácsadót. Bíró Marcell nem miniszter, hanem a hadsereg, a kormány és más szervezetek munkájának összehangolása a feladata.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (j2) beszél, mellette Vitályos Eszter kormányszóvivő (b2), Varga Mihály pénzügyminiszter (b) és Nagy István agrárminiszter (j) a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2024. április 11-én.
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (j2) beszél, mellette Vitályos Eszter kormányszóvivő (b2), Varga Mihály pénzügyminiszter (b) és Nagy István agrárminiszter (j) a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2024. április 11-én. (MTI/Balogh Zoltán)

Gazdasági növekedés

Varga Mihály azzal indított, hogy háborús helyzetben vagyunk, és az Európai Unió a vártnál lassabban jön ki a válságból. Ezért a makrogazdasági pályát a kormány háborús helyzetre teremtette meg. A cél az, hogy ismét lendületbe kerüljön a gazdaság. Elmondta: 2024-ben Magyarország a növekedés élmezőnyébe fog kerülni, ez a folyamat a második félévben fog felgyorsulni. Idén 2,5%-os, jövőre 4,1%-os gazdasági növekedést vár Varga.

A költségvetést szintén háborús helyzetre szabták. Idén 4,5%-os költségvetési hiány várható, 2025-ben 3,7%-os, 2026-ban pedig 2,9%-os hiánnyal kalkulálnak. Ebben a nehéz gazdasági helyzetben a kormány arról döntött, hogy

675 milliárd forintnyi beruházást halasztanak el.

Az államadósság mértéke csökkeni fog a következő években is – mondta a pénzügyminiszter.

Agrárium

Nagy István agrárminiszter bejelentette: a kormány ötpontos intézkedéscsomagról döntött az európai agráriumban kialakult helyzet miatt.  A tárcavezető közölte: azon mezőgazdasági termékekre, amelyeket tilos behozni Ukrajnából, teljeskörű bejelentési kötelezettséget írnak elő, származzon bármely országból. A kormány intézkedett arról is – folytatta -, hogy a Magyar Államkincstár 2024. május 31-ig teljesítse terület- és állatalapú támogatások kifizetését.

Nagy István tájékoztatása szerint döntöttek arról is, hogy a kormány 2026-ig további, legfeljebb 45 milliárd forintot biztosít az Agrár Széchenyi Kártya programhoz. Elmondta továbbá, hogy a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj után évente befizetett adó visszaigényelhető részét a kormány 90 százalékos mértékre emeli. Ez újabb egymilliárd forint éves többlettámogatást jelenthet az ágazatnak – fűzte hozzá a miniszter, aki beszámolt arról is, hogy az importot érintő és a termelők gazdasági helyzetén javító intézkedések mellett megerősítik a beruházások támogatását is.

A miniszter közlése szerint azért van szükség a beavatkozásra, mert a piacot súlyos túlkínálat és jelentősen alacsony árak jellemzik. Ennek oka, hogy 2022 nyarán az Európai Unió úgy döntött, Ukrajna vámmentesen és korlátozás nélkül exportálhat mezőgazdasági termékeket az EU területére. “Az ukrán termékek hatalmas mennyiségben jelentek meg az uniós tagállamok piacain, erősen korlátozva ezen országok értékesítési lehetőségeit” – magyarázta Nagy István, aki szerint “egyértelműen látszik, hogy Brüsszel és az Európai Bizottság elárulta az európai gazdálkodókat, és helyettük az ukrán oligarchákat támogatja”.

Kérdések és válaszok

Kérdésre válaszolva Varga Mihály elmondta, a kormány tételes keretszámokat határozott meg a szaktárcák számára, és a szaktárcák döntenek majd arról, hogy mely konkrét beruházásokat ütemezik át.

A háromgyermekes anyák szja-mentességéről ősszel dönt a kormány – mondta Varga.

Bevezethetik-e ismét a benzinárstopot? – az ATV kérdésére a pénzügyminiszter azt válaszolta, hogy meg kell várni Nagy Márton gazdasági miniszter találkozóját az Ásványolajszövetséggel és a MOL vezetőivel, utána tárgyalhat a kérdésről a kormány. 

Idén nem lesz nyugdíjprémium? Varga konkrét válasz helyett azt mondta, a törvény szerint 3,5%-os gazdasági növekedés alatt nem folyósítanak nyugdíjprémiumot. Pár perccel korábban azt mondta, 2024-ben 2,5%-os növekedéssel kalkulálnak.

Varga Judit és Kocsis Máté kijelentéseivel ellentétben Nagy István szerint kizárt dolog, hogy családi kapcsolat előnyt jelentene bármilyen állami kinevezésnél. A miniszter azt mondta, az agrárágazatban csak szakmai érdekek alapján döntenek.

A magas kenyérárakkal kapcsolatban Nagy István azt mondta, hogy 53 forintban kerül a gabona, ami a kenyérben van, a minisztérium hatásköre ez az 53 forint. Szerinte nem Magyarországon a legdrágább az élelmiszer. Az élelmiszerdrágulás itthon azért volt kimagasló, mert korábban olcsó volt az élelmiszer.

Magyar Péter

Gulyás Péter kérdésre azt válaszolta, hogy miniszteri kinevezése kezdetétől késleltetni igyekezett Magyar Péter politikai szerepvállalását, mert nem tartotta alkalmasnak, szemben volt feleségével, Varga Judittal.

Gulyást még nem idézték be, másokról nem tud  –  válaszolta a Miniszterelnökséget vezető miniszter arra a kérdésre, hogy Orbán Vikor, Rogán Antal vagy Gulyás Gergely volt-e már kihallagtáson az ügyészségen a Magyar Péter által nyilvánosságra hozott hanganyag miatt. 

Gulyás szerint az az egyetlen üzenet, amit az utóbbi egy évben Magyar Pétertől kapott, nem lépi át a büntetőjogi határt, ezért nem foglalkozott vele.

Lehet-e Magyar Péternek olyan hangfelvétele, amelyen arról beszél Gulyás Magyarral, hogy Völner Pált tájékoztatták a megfigyelésről? Gulyás Gergely azt válaszolta, hogy Magyarral az utóbbi években közéleti témákról a lehető legritkábban beszéltek. A felvetett beszédtéma “azért nem hangozhatott el, mert ez az állítás nem igaz” – jelentette ki a miniszter. Hozzátette: annyit tudott korábban, hogy az elmúlt évben Varga Judit több alkalommal említette neki, hogy Magyar zsarolta egy hangfelvétellel, de Varga azt nem tudta megmondani, hogy biztosan létezik-e a felvétel.

Beszélt-e Gulyás Orbán Viktorral a Magyar-jelenségről, változott-e a miniszterelnök bizalma vele szemben? Gulyás nem tapasztalta, hogy Orbán bizalma változott volna. “Ami most történt ebben az ügyben, ahhoz nekem nincs közöm, de ha mégis, akkor nagyon hálásak lesznek nekem” – közölte aminiszter.

 

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás

Ez is érdekelhet

képcím

Gulyás: Az EP-választás után jön az EU-bírság

képcím

Magyar Péter Gulyásnak: "Szégyelld magad!"

képcím

Gulyás Gergely: Orbán Viktor és Hszi Csin-ping délután...