Gulyás: Az EP-választás után jön az EU-bírság

Startlap - Startlap
Bejelentették a kormány szerdai döntéseit. A kormányinfó hírei.

A kormány értékelte szerdán a háborús helyzetet, ami egyre nehezebb, ugyanis az ukrán hadsereg egyre nehezebben tartja az állásait. Ennek eredménye az ukrán kényszersorozás is. Gulyás szerint már Kárpátalja sem kivétel, kárpátaljai magyarokat  is kényszeríthetnek a katonai szolgálatra. Magyarország továbbra sem ad ki senkit Ukrajnának, íygy senki nem eshet kötelező sorkatonai szolgálat alá, aki menekültként az országban tartózkodik – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A helyzetet nehezíti továbbá a NATO ukrajnai missziója is – folytatta Gulyás. Kijelentette: Magyarország abban érdekelt, hogy a NATO csak olyan döntést hozzon, melyből Magyarország fizikailag és pénzügyileg is kimarad. 

Az Európai Bíróság előtt zajló, Magyarország elleni eljárásokat is áttekintette a kormány. Ezzel kapcsolatban a miniszter azt állította, hogy a külső határvédelem, jogi határzár ügyében az uniós bíróság napi 6 millió forintnak megfelelő euróra akarja bírságolni Magyarországot. Hozzátette: erről már megszületett az ítélet, amit az EP-választás után fognak kihirdetni.

Újságírói kérdések

Elsőként a 444 kapott szót. Azt kérdezték, hogy elfogadható-e a hazugság kampányidőszakban. Gulyás azt válaszolta, ez általánosan nem elfogadható. A külügyminisztériumot ért orosz állami hekkertámadásról a miniszter azt mondta, ez megszokott dolog, de bizalmas adatok nem kerültek ki a külügyből. Felelősöket nem keresnek. Gulyás úgy tudja, az ügy miatt nem rendelték be az orosz nagykövetet, és nem is emlékszik olyan esetre, hogy hekkertámadás miatt valaha is berendeltek volna egy nagykövetet.

Magyarországon mire számíthat az, aki politikusokat fenyeget? – kérdezte a köztévé a Fico-merénylet kapcsán. Gulyás szerint a kommentvilágban teljesen általános az uszító véleménynyilvánítás. Ez ma is jogellenes, a szólásszabadság nem foglalja magába az uszítást. Minden médiumnak a saját felelőssége, hogy mennyire ad teret a gyűlöletkeltő uszításnak. Vitályos hozzátette: megdöbbentő, hogy néhány médium kommentszekciójában a merénylet után elszabadultak a gyűlöletkeltő hozzászólások, és “megdöbbentő”, hogy ezek a lapok csak 4-5 órával később tiltották le a hosszászólás lehetőségét.

Dobrev Klára azzal vádolta meg Sulyok Tamást, hogy még ügyvédként közreműködött magyar termőföldek külföldi tulajdonba kerülésében. Az ATV ezzel kapcsolatos kérdésére Gulyás úgy reagált, hogy Dobrev a hamis vádtól sem riad vissza a népszerűségért, legfeljebb a DK politikusa az, aki bűncselekményt követett el.

Az unió soros elnökeként a kormány 4 kiemelt fontosságú területen igyekszik előrébb lépni: gazdasági versenyképesség erősítése, a védelmi, az agrár- és a családpolitika.

A Szentkirályi Alexandra főpolgármester-jelölti visszaléptetéséről felröppent hírekről Gulyás azt mondta, ő örülne, ha Budapestnek fideszes polgármestere lenne, a kormányülésen pedig nem szoktak főpolgármester-jelöltekről tárgyalni.

A HVG Fico merénylőjéről kérdezte, hogy Orbán Viktor miért terjeszti azt a már cáfolt hírt, hogy a férfi baloldali. A miniszter szerint Magyarországon a háborúpártiak baloldaliak és szerinte a merénylő háborúpárti és volt köze egy progresszív baloldali közösséghez is.

“Csak együttérzésünkről tudunk nyilatkozni” – mondta azzal kapcsolatban Gulyás Gergely, hogy Sulyok Tamás meglátogatta az eutanáziáért küzdő, gyógyíthatatlan beteg Karsai Dániel alkotmányjogászt. Ha a köztársasági elnök ígért valamit Karsainak, akkor azt neki áll hatalmában teljesíteni, a kormánynak ezzel nincs dolga – tette hozzá.

Karsairól az Index is kérdezte Gulyást, aki elmondta, ha mehívást kapna Karsai Dánieltől, azt először a meghívóval beszélné meg.

Gulyás Gergely szerint az ügyvédi titok szent és sérthetetlen, ilyen értelemben a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnökének az ügyvédi kamara által visszautasított javaslata nem érintheti az ügyvédi titoktartást.

A június elsejére szervezett Békemenetnek az a célja, hogy béke legyen, mint ahogy az EP-választásoknak is ez a célja – mondta Gulyás.

Gulyás kommentálta a KSH mai adatait is: szerinte a nemzetgazdasági beruházások 9 százalékos csökkenésének az oka a háború, de ő optimista, mivel a növekedési adatok “kifejezetten jók”, és szerinte jó esély van éves szinten a 8-10 százalékos reálbérnövekedésre.

Ismét hekkerámadás: Gulyás szerint akkor tekinthető sikeresnek egy hekkertámadás, ha bizalmas adtokat szereznek a támadók, ilyen nem történt a külügyminisztériumnál.

Arról, hogy Magyar Péter feljelenti Orbán Viktort az ellenzéket háborúpártinak nevező propagandaplakátok miatt, Gulyás azt mondta, ezt a hírt a humorrovatban kell tárgyalni.

Matolcsy György mandátuma lejár 2025-ben. A miniszter azt mondta, a jegybankelnök utódjáról jövő február végén fog Orbán Viktor dönteni.

A volt iráni elnök, Mahmud Ahmadinezsád budapesti látogatásáról Gulyás azt mondta, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora “megnyugtató választ adott” arra a kérdésre, hogy miért hívták meg az antiszemita exelnököt.

A miniszter elmondta, kapnak életveszélyes fenyegetéseket Orbán Viktor mellett a kormány tagja is, ezeket mindig komolyan kell venni. Hozzátette: ezek a fenyegetések Magyarországról érkeznek, de nem zárható ki, hogy külföldről is jönnek.

 

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán

Ez is érdekelhet

képcím

Gulyás Gergely: 200 millió euróra bírságolták Magyarországot

képcím

Magyar Péter Gulyásnak: "Szégyelld magad!"

képcím

Gulyás Gergely: Orbán Viktor és Hszi Csin-ping délután...