Gázai övezet: így jutottak ki majdnem a bent rekedt magyarok

Startlap - Startlap
Folyamatos a kapcsolattartás a Gázai övezetben rekedt 15 magyar állampolgárral - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Luxembourgban.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető az európai uniós külügyi tanácsülés utáni sajtóértekezletén arról számolt be, hogy szülők és gyerekek is vannak közöttük.

Hangsúlyozta: “azon dolgozunk, hogy legyen egy olyan nemzetközi összefogás, akció, megállapodás, amely lehetővé teszi, hogy mindenki, de számunkra nyilván a legfontosabb, hogy az a tizenöt magyar, aki szeretne biztonságban lenni, és adott esetben szeretné elhagyni Gázát, ők ezt meg is tehessék”.

Kiemelte, hogy ez egyébként egyszer már majdnem sikerült a csoport egy részének. Tájékoztatása szerint három ellenőrzőponton kell átjutnia annak, aki Gázából a rafahi határátkelőn keresztül Egyiptom felé akar távozni, és kettőn már át is jutottak, amikor biztonsági okokból végül visszafordították őket.

Elmondta, hogy ekkor beszélt egyiptomi kollégájával is, és Kairó engedélyt is adott az érintetteknek az országba való belépésre, de sajnos nem érték el azt a pontot, ahol ez már fizikailag lehetővé vált volna.

“Ez most már jó ideje történt, több mint tíz napja, így azt hiszem, nem sodortam veszélybe senkit azzal, hogy erről most beszéltem” – fogalmazott.

(MTI)

Címlapkép: MTI/Lakatos Péter

Ez is érdekelhet

képcím

Szijjártó nyilatkozata után Bosznia felfüggesztette...

képcím

Szijjártó az ukrán béketervről: "Azt én megvétóztam"

képcím

Szlovák elnökválasztás: Pellegrini nyert, Szijjártó rögtön...